Gå til hovedinnhold

Bokutdrag: Afrika

Ingen vet noe som helst om Afrika. Leser vi om negre i nyhetene driver de gjerne å sulter i hjel eller dreper hverandre. Det skjer selvfølgelig, men den jevne neger bruker ikke spesielt mye tid på å verken sulte ihjel eller drepe vennene sine.

Svarte Afrika


Afrika kan grovt sett deles i to deler, negerdelen og araberdelen. Siden neger er et ord som alle synes vi ikke skal bruke fordi det er kjempefarlig (utenom de som faktisk er svarte, som etter min erfaring gir fullstendig blanke fanden så lenge du ikke oppfører deg som ufordragelig, arrogant, jeg-er-bedre-enn-deg jævel) så kan vi heller dele opp i svarte Afrika og muslimske Afrika. En britisk kamerat av meg har forøvrig foreldre som kommer fra Bangladesh. Bangladesh er overhodet ikke i Afrika. Den eneste gangen jeg har sett han fly forbanna var da ei bælfeit amerikansk dame gjentatte ganger kalte han African-American. Han forsøkte seg gang på gang med at verken han eller foreldrene hans noensinne hadde vært i verken Afrika eller Amerika, og at han faktisk var britisk. Det var tydeligvis ikke et godt nok argument. Hun fortsatte. Ord er vanskelige.

Svarte Afrika er for det meste landene som ligger sør for Sahara, Muslimske Afrika er landene nord for Sahara (Sahara er den latterlig svære ørkenen øverst i Afrika). I Ethiopia og Somalia helt øst i Afrika er menneskene gyllenbrune, og de har helt egne kulturer og tradisjoner. Somalia er muslimsk og Ethiopia er kristent. Svarte Afrika er for det meste kristen, men litt gammel tradisjon og stammetro kastet herlig inn i blandinga. Mange av søndagsprekenene jeg har sett reklamert er også sjarmerende virkelighetsære : «How to overcome financial problems» og «How to become successfull in all things you do» var to av mine favoritter. Ikke mye moralisering her i gården.

Araberene i araberlandene i nord er muslimske. Rundt Sahara bor det også flere nomadiske stammer som er muslimer, men ikke arabiske. Som reisende er dette faktisk ganske viktig å vite litt om, fordi folk fra forskjellige religioner har en viss tendens til å drepe hverandre med jevne mellomrom. I det hele tatt, når det gjelder etnisiteter, rase og religion så er det særdeles ofte en god ide å holde kjeft og høre på hva folk sier. Ikke bli fornærma når mennesker rundt omkring har meninger som er veldig, veldig langt unna politisk korrekte. Det er ikke alle som er oppvokst med «barn av regnbuen»... og takk gud for det.

Den artigste gærningen jeg har pratet med var en britisk jødehater jeg møtte i Dubai. Han hadde mange interessante meninger, og det var fryktelig gøy å forsøke å sette han fast ved hjelp av ting han hadde satt tidligere. Uansett, jødehat er veldig vanlig i den arabiske verden.. og det er komplisert. Hat er veldig sjeldent uten grunn, men også sjeldent spesielt rettferdig og aldri konstruktivt.

Turistaktiviteter i Afrika


Normalt synes jeg mange turistaktiviteter er litt kleine. Jeg har ridd hester, kameler, elefanter, raftet i ganske mange forskjellige land og synes det er dørgende kjedelig. Når noe gjøres enkelt nok til at feite, masete amerikanere kan få det til blir det rimelig uinteressant. Afrika derimot har faktisk endel kult å tilby! I Zimbabwe dro resten av reisefølget mitt og raftet, og for en gangs skyld bestemte jeg meg for å bli med (jeg var på skikkelig turisttur). Siden jeg allerede har raftet endel ganger bestemte jeg meg for å wakeboarde. Da slipper man seg ut i elva med et bittelite brett, ganske likt dem de har på svømmehallen for unger som ikke kan svømme, også forsøker man så godt man kan å ikke drukne.Det litt spesielle her var at jeg måtte krabbe opp i båten i de rolige delene av elva, så jeg fikk aldri lov til å øve opp balansen min med brettet. Dette fordi det var for mye krokodiller i de rolige strøkene av elva til at guiden turte være uti. Takk skal dere fanden meg ha for at dere ikke fortalte meg om det på forhånd!

Safari


Å betale for en safari høres kanskje litt kleint ut hvis man er vant til å vase rundt overalt aleine. Det er det ikke. Safari kan faktisk være skikkelig rått hvis man velger riktig selskap. Jeg tok en tur igjennom Sør-Afrika, Botswana og Zimbabwe med Drifters. Det var grisekult. Vi kjørte i en stor turbil, sov i telt i jungelen, spiste mat laget på primus og gikk lengre turer i jungelen. Akkurat nok frihet til at det var kult, og organisert nok til at det ikke var noe stress.

Prat med Kilroy Travels hjemme i Norge hvis du er nysgjerrig. Jeg ble med på en gruppetur aleine, men man kan like gjerne dra med en god venn, venninne eller større gruppe. Å organisere Safari selv fra Norge er omtrent umulig, fordi det er et lite helvete å skulle skaffe seg alle tillatelsene som trengs. Hvis ikke hadde det vært jævli kult å skaffa seg en bil og tura rundt.

Storbyferie i Afrika


Storbyferie i Afrika, med litt budsjett, er faktisk ikke så dumt. Endel av turistrestaurentene rundt omkring er faktisk ganske kule og har innmari god mat. Alle de største byene har kjøpesentre og livate bysentrum. Å sitte på Java House i Nairoba og sippe kaffe med en hel haug velkledde negre føltes kort og godt litt sært. Litt flaut at det føltes så rart også... De ytterst tåpelige stereotypene om negre satt litt for hardt i meg, men de forsvant nå etterhvert heldigvis.

Et bra forslag til en litt over 2-ukers ferie er å slappe av på strendene i Zanzibar i 4-5 dager først, fulgt av 4-5 dager i Nairobi i Kenya. Utenom at folk har litt annen hudfarge enn man er vant til er det en rimelig standard storby. Man må være litt mer forsiktig med å vase rundt, og ta litt mer taxi enn man er vant til, men ellers er det dønn likt.. Setter man av budsjett på lik linje med en ferie i Europa får man mye for pengene her. Til slutt hopper man på et fly til Addis Adaba i Ethiopia. Ta inn på et bedre hotell, finn en taxisjåfør til å være privatsjåfør noen dager.. og utforsk Addis. Da får man sett noe som virkelig er annerledes enn alt annet. Fin ferie, fin blanding av stress, opplevelser, avslapning og mye god mat... utenom injerra'en selvfølgelig. Injerra er jævlig.

Populære innlegg fra denne bloggen

Israel og Palestina

Jeg har virkelig likt å komme tilbake til Israel og Palestina. Det er over 10 år siden jeg var her sist, og mye har forandret seg. Det som derimot ikke har forandret seg er hvor mye rart som skrives om Israel og Palestina hjemme. Dette er et blogginnlegg som handler litt om det. For ordens skyld, dette er ikke et innlegg som forsøker å gi et helhetlig og balansert bilde av konflikten.

Mange vil kanskje synes dette er et veldig pro-Israelsk innlegg. Det er det sannhet i, men det gjør det ikke mindre viktig. Uansett hvilken side man heier på i en konflikt, så er det viktig at det man mener stemmer sånn noenlunde overens med virkeligheten. At Europa syntes synd på jødene og ønsket å hjelpe dem uavhengig av konsekvensene er jo faktisk en del av grunnen til at denne konflikten ble såpass ille som den har blitt. Å gjøre samme feilen bare i motsatt retning kommer virkelig ikke til å gjøre midt-østen til et bedre sted for folk flest.
Det Israelske militæret I Hebron endte jeg opp med å bli tå…

Best places to hang out

Best spots to hang out for a while Mostly everywhere on earth has it charm, however some places are also just plain better than others. This is my short list of favourite spots to hang out on this here earth.


Hualien Hualien is a slightly ugly and earthquaky city on the wild east coast of Taiwan. It's close to the gorgeous Taroka Gorge, which is why most people is visit. I however ended up coming back 3 times and spent over 4 weeks there in total. That doesn't sound that much, but as a backpacker doing nothing it's an eternity. So, what does Hualien have to offer?

Well, Taiwan is famous for it's variety of tea and soft-drinks, with excellent stalls pretty much everywhere. In Hualien the native Taiwanese influence has resulted in a mix of chinese tea and native fruitdrinks that is just jaw-droppingly delicious. The wintermelon-tea in Hualien, and in Hualien only, is so delicious I can't think of any drink that is even comparable. Other than that, the city is managa…

Best food in the world

I little while ago I was accused of being a foodie. At first I thought that was a bit ridicilous, as I'll happily eat at McDonalds, gorge on sweet stuff by the galleons and couldn't care less about what the name of my cow was. However, the accusation does have some merits, as I certainly care more about food nowadays. To prove it, here's my list of recommended foods.

One word of warning though. The pictures are mostly illegally borrowed from the internet, and were the closest I could find to the meals I had.

10. Mongolian Meat Soup Without Meat  I had this soup in Zamiin-Hud, which is a dusty, grimy Mongolian bordertown next to China. It's a somewhat deserted town, with two cafes serving microwaved stuff and this one local place where all the mongolians ate (here, right at the north corner of the parking lot).

To say my expectations were low would be a gross understatement. The cafe barely had furniture, the staff had that thousand mile stare and didn't bat an eye w…