Gå til hovedinnhold

Unge sinte menn som ikke får pult

Å analysere ting er vanskelig. Hjernen vår har en sterkt tendens til å foretrekke én forklaring, imens virkeligheten har en viss tendens til å være mer kompleks. Problemer kan også analyseres på forskjellige nivåer. Underliggende følelser, rasjonelle forklaringsmodeller og innsetting i et lengre perspektiv tror jeg er tre gode hovedgrupper. Problemet er at imens alle gir forskjellige "svar", så gir ingen et fullgodt perspektiv alene... og forskjellige mennesker har en viss tendens til å mene at perspektivet de har valgt er det eneste riktige. I tillegg, de aller fleste av oss liker ikke å mene ting man synes er støtende eller ukomfortabelt. Overskriften til dette innlegget er virkelig seriøst ment.

Nå i det siste har midt-østen eksplodert igjen. I Libya ble den amerikanske ambassaden angrepet og tre amerikanere ble drept. I Egypt var det voldsomme opptøyer, i Yemen ble den amerikanske ambassaden forsøkt stormet og i Sudan ble den tyske ambassaden brent ned. Dette var angivelig fordi en idiot av en amerikaner laget en fornærmende film om Mohammed (fornærmende dårlig skal jeg iallefall være enig med.. se selv på youtube). I Norge har mesteparten av debatten gått på ytringsfrihet og hvorvidt den filmen burde blitt laget. Jeg tror det dette er et sidespor, og at opptøyene handler om helt andre ting.

Dette er et forsøk på en litt dypere analyse av hva i helvete som egentlig foregår.

Alt annet en Mohammed

Det første tingen jeg merker meg med de nylige opptøyene er at dette for det meste dreier seg om arabere. I Iran, Aserbadsjan, Armenia, Kosovo, Malaysia, Indonesia, Tyrkia, Bangladesh, Khazakstan, Tadsjekistan, Turkmenistan og Uzbekistan ga de fullstendig fanden. De har internett de også. Hadde dette handlet om religion hadde vi sett opprør flere forskjellige steder. At dette ikke primært handler om Mohammed er nok en rimelig trygg påstand.

Det er også litt spesielt hvor det var opprør. Libya, Sudan, Yemen og Gaza er alle spesielle steder. I tillegg kommer Egypt, som faktisk er et halvveis ok sted. Når omstendighetene for opprør er såpass forskjellige bør man være veldig forsiktig med å trekke større konklusjoner. Jeg har forøvrig halvveis med vilje oversett Pakistan i denne teksten, for å kunne konsentrere meg om araberlandene. Det var opptøyer der også.

Yemen

Yemen er et interessant land. Yemenitter flest er gammel-konservative, gir fullstendig fanden i vesten og klan-strukturen står enda sterkere her enn i andre arabiske land. Det er det eneste arabiske landet jeg ikke har fått skit for å være hvit.. 

Yemen er også et terrorist-reir. Tidlig på 2000-tallet når Saudi-Arabia kastet ut gærningene sine var det Yemen de søkte tilflukt i. Når jeg var der opererte de i hele østlige Yemen opp mot Oman. De er ikke endel av klan-strukturen i landet, selv om de har rekruttert godt også i Yemen. De står kort og godt litt utenfor det Yemenske samfunnet, og yemenitter flest er ikke spesielt glade i dem. 

USA kjører for øyeblikket ganske tunge drone-angrep i Yemen. Britiske Bureau of Investigative Journalism regnet ut at for drone-angrep i Pakistan er rundt 20% av de døde sivile. Dette er kun bekreftede sivile (interessant at de drepte regnes som sivile kun hvis det kan bekreftes.. og ikke omvendt), så jeg vil si at det er rimelig å påstå at 40-70% av de som blir drept er uskyldige. Nå, dette var i Pakistan. Hvordan tror du disse tallene ser ut i land hvor bøndene kjører pick-up og har væpnede vakter på lasteplanet når de skal ut til åkeren sin? Jeg misunner overhodet ikke stakkarene som skal forsøke å finne ut hvem som er terrorister og hvem som er uskyldige bønder i Yemen. Gitt hvor udugelige amerikansk etterretning er, og hvor lite de bryr seg om uskyldige som ikke er hvite, kan jeg nesten garantere at i Yemen er tallene for Collatoral Damange, eller hvor mange uskyldige som blir slaktet, mye, mye verre enn i Pakistan.

Gitt psyken til Yemenitter flest, de er harde folk, tror jeg heller ikke de er spesielt glad for at et fremmed land bomber dem... så om de ikke var et hardkokt terrorist-reir, så blir de det nok nå.. og jeg er nok muligens siste backpackeren som fikk reist rundt i landet rimelig trygt. Uansett, situasjonen i Yemen er fandens kompleks, og i en analyse av hva som foregår i landet har jeg ingen tvil om at filmen til han tosken i California er komplett og ytterst likegyldig.

Libya

Libya er et virkelig vanskelig å få grep på nå. De har sin andel gale Muhajedins, fullstendig gærne gærninger som kjempet i Irak, og kom hjem for å kaste Gadaffi. Imens det er rimelig rolig i de arabiske byene langs kysten, er det fortsatt krig innover i landet. Dette handler primært om gamle stammekonflikter, hvor partene nå benytter sjansen til å kveste hverandre nå som det ikke finnes noen diktator til å tvinge dem til å la vær (i skarp kontrast til hva naive demokrati-forkjempere i vesten mener man skal gjøre når man endelig får frihet) Midt i dette kaoset, så finnes det en sterkt middelklasse og et fungerende samfunn.. utdanning var tross alt gratis under Gadaffi. Libyere flest er ikke ubrukelige. 

Den Libyske statsministeren var raskt ute med en absolutt uforbeholden unnskyldning etter angrepene på den amerikanske ambassaden, og det var faktisk demonstrasjoner mot angrepet. I hvilken grad de var organisert og hvor store de virkelig var er vanskelig å si herfra,  men det faktum at de fantes er uansett eksepsjonelt. Libya er kort og godt en kaotisk, sammensatt land hvor neste året blir ekstremt viktige for å bestemme hvilken retning landet tar. Derfor tror jeg det er mye mer interessant å se angrepet på amerikanske ambassaden som et forsøk på å forandre utviklingen internt i Libya mer enn at de virkelig er så få forbanna sure på han tullingen i California som lagde en video. 

Gaza

Gaza, i Israel, er 42 kilometer langt landområde hvor det bor 1.7 millioner mennesker. De er under økonomisk blokade av Israel (varierer litt hvor sterkt) og kontroller ikke egne grenser. Gaza gjør det hakket mindre katostrofalt økonomisk nå enn for noen år siden, men de lever konstant under trusselen om at Israel skal stenge grensene totalt. De er et okkupert område, som verken gis mulighet til å forsøke å få en stat eller et skikkelig samfunn på beina, eller bli tatt opp i Israel. De har meget god grunn til å være ekstremt forbanna og ekstremt frusterte. Igjen, de har grunn til å være forbanna, så selv om tullingen i California er den utløsende årsaken til demonstrasjonene er han fremdeles ikke grunnen.

Sudan

Sudan er enda et fucka land. Nå som Sør-Sudan har skrudd av olje-feltene er både Sudan og Sør-Sudan rimelig nærme konkurs. Dette er landet som måtte gi ifra seg halve delen av landet til de svarte i Sør, og mesteparten av oljen, så intern-politikken i Sudan er nok interessant.  Desverre veit jeg ikke nok om Sudan til å at jeg føler jeg kan komme med noen nærmere analyse uten å spekulere for mye, men de har iallefall nok utfordringer både internt og eksternt til at jeg fortsatt mistenker sterkt at opptøyene der dreier seg mer om frustrasjon og fiendlige holdninger til vesten enn noe som helst annet.

Egypt

Egypt er eksempelet som ikke passer inn i argumentasjonen min, og som muligens tilsier at jeg undervurderer rollen religion har i opptøyene. Egypt har nemlig ikke noen store utenrikspolitiske utfordringer, og selv om  de sliter med de samme problemene som resten av den arabiske verden: en sterkt økende befolkning, høy arbeidsledighet blant unge og en følelse av maktesløshet, så har de disse i mindre grad enn naboene. 

Nå står det muslimske broderskap sterkt i Egypt, mye takket være at Mubarrak knuste alt av internt opposisjon imens han var diktator. Det førte til at det muslimske broderskap har vokst seg ekstremt sterke som den eneste alternative organisasjonen til staten. En muligens litt urettferdig sammenligning, men det muslimske broderskapets posisjon i Egypt idag kan nok sammenlignes med mafiaen i Russland på 90-tallet. Staten som styrte over absolutt alt forsvinner plutselig som maktfaktor, og de få organisasjonene som fantes stiller dermed meget sterkt til å fylle maktvakuumet.. uansett om de er allment likt eller ikke. Det blir ekstremt interessant å se hvordan Egypt ser ut om 5 år.

I det hele tatt, jeg syntes det er veldig vanskelig å få noe tak på hva som egentlig skjer i Egypt.. og viktigere, hvorfor. Det irriterer meg litt. Egypt er et komplisert land, som dras imellom sterk religiøs innflytelse og mer moderate, konstruktive krefter.. samtidig som de også har delt identitet som både arabere og egyptere.. men igjen, jeg tviler på at han tullingen i California er spesielt viktig.

Unge sinte menn som ikke får pult

Dette er nok mye av den underliggende grunnen til at så mange arabere tidvis oppfører seg på måter vi synes ikke er spesielt sjarmerende. De lever i samfunn hvor det er fullstendig uakseptabelt å se på, prate med eller ha noe som helst å gjøre med damer med mindre du blir gift. For å gifte seg må man betale medgift og ha råd til et hus. Hva familier forlanger av medgift har gått dramatisk oppover de siste 20-årene, samtidig som at en enorm befolkningsvekst har gjort det ekstremt vanskelig for unge å få seg jobb eller gjøre noe som helst ut av livet sitt. Å gifte seg er kort og godt veldig, veldig vanskelig for mange arabere og for mange komplett umulig. Man kan godt bli godt over 30 uten å pult, flørtet, kysset eller tilogmed pratet med ei dame. Den frustrasjonen tror jeg sitter veldig, veldig dypt i mange.. og mange trenger nok noen å skrike på og kanalisere frustrasjon mot ganske sårt.

I den sammenheng er den arabiske verden rimelig unik, fordi det er absolutt eneste stedet jeg har sett sosiale system som er så.. vel.. idiotiske og konterproduktive for at folk skal ha det bra. Drar man rundt i andre fattige land så ser man for det meste at folk har det diverse varianter av rimelig ok.. man innretter seg og gjør det beste ut av det. Den arabiske verden... not so much.

I en større sammenheng, så tror jeg kort og godt situasjonen man ser nå i den arabiske verden kommer av en befolkningseksplosjon blandet både med altfor rigide statstrukturer og sosiale normer. Måten de lever på og verdiene de har fungerte fint når befolkningen var 1/4 av det den er nå.. og folk faktisk fikk giftet seg. Det er vanskelig å undervurdere hvor sosial katastrofe det er for et enkeltmenneske å ikke få giftet seg, når absolutt all sosial interaksjon i absolutt hele samfunnet antar at du er gift. 

Forøvrig

Forøvrig, hvis jeg skulle organisert en demonatrasjon mot noe, udugelig media eller byråkratisering eller noe, så hadde jeg nok også foretrekt å gjøre det utenfor den amerikanske ambassaden i Oslo. Det er en stor stygg blokk av en bygning, med sinte menn med våpen til å forsvare den og store, stygge gittergjerder rundt. Jeg kan ikke tenke meg hvordan en bygning kunne designes bedre for å bli demonstrert mot. Det føles bare riktig at noen står utenfor å skriker "ned med makta!". I tillegg har man en glimrende slottspark rett ved siden av, så man kan sette seg ned og grille og ta noen øl hvis man trenger en pause.

Å demonstrere utenfor stortinget blir litt tamt i sammenligning liksom....

Populære innlegg fra denne bloggen

Israel og Palestina

Jeg har virkelig likt å komme tilbake til Israel og Palestina. Det er over 10 år siden jeg var her sist, og mye har forandret seg. Det som derimot ikke har forandret seg er hvor mye rart som skrives om Israel og Palestina hjemme. Dette er et blogginnlegg som handler litt om det. For ordens skyld, dette er ikke et innlegg som forsøker å gi et helhetlig og balansert bilde av konflikten.

Mange vil kanskje synes dette er et veldig pro-Israelsk innlegg. Det er det sannhet i, men det gjør det ikke mindre viktig. Uansett hvilken side man heier på i en konflikt, så er det viktig at det man mener stemmer sånn noenlunde overens med virkeligheten. At Europa syntes synd på jødene og ønsket å hjelpe dem uavhengig av konsekvensene er jo faktisk en del av grunnen til at denne konflikten ble såpass ille som den har blitt. Å gjøre samme feilen bare i motsatt retning kommer virkelig ikke til å gjøre midt-østen til et bedre sted for folk flest.
Det Israelske militæret I Hebron endte jeg opp med å bli tå…

Best places to hang out

Best spots to hang out for a while Mostly everywhere on earth has it charm, however some places are also just plain better than others. This is my short list of favourite spots to hang out on this here earth.


Hualien Hualien is a slightly ugly and earthquaky city on the wild east coast of Taiwan. It's close to the gorgeous Taroka Gorge, which is why most people is visit. I however ended up coming back 3 times and spent over 4 weeks there in total. That doesn't sound that much, but as a backpacker doing nothing it's an eternity. So, what does Hualien have to offer?

Well, Taiwan is famous for it's variety of tea and soft-drinks, with excellent stalls pretty much everywhere. In Hualien the native Taiwanese influence has resulted in a mix of chinese tea and native fruitdrinks that is just jaw-droppingly delicious. The wintermelon-tea in Hualien, and in Hualien only, is so delicious I can't think of any drink that is even comparable. Other than that, the city is managa…

Best food in the world

I little while ago I was accused of being a foodie. At first I thought that was a bit ridicilous, as I'll happily eat at McDonalds, gorge on sweet stuff by the galleons and couldn't care less about what the name of my cow was. However, the accusation does have some merits, as I certainly care more about food nowadays. To prove it, here's my list of recommended foods.

One word of warning though. The pictures are mostly illegally borrowed from the internet, and were the closest I could find to the meals I had.

10. Mongolian Meat Soup Without Meat  I had this soup in Zamiin-Hud, which is a dusty, grimy Mongolian bordertown next to China. It's a somewhat deserted town, with two cafes serving microwaved stuff and this one local place where all the mongolians ate (here, right at the north corner of the parking lot).

To say my expectations were low would be a gross understatement. The cafe barely had furniture, the staff had that thousand mile stare and didn't bat an eye w…