Gå til hovedinnhold

Noen skrivetips

Som mange vet driver jeg sysler med en bok om packbacking. Er ikke lenge siden jeg sendte den til Gyldendal faktisk. Dette er noen av skrivetipsene jeg har kommet fram til


1. Å skrive en bok er noe man gjør, ikke noe man prater om. Har du lyst til å bli forfatter: skriv.


2. Du må ha noe å skrive om. Skal du skrive en roman trenger du erfaring med mennesker. Du trenger erfaring med naturen og du trenger erfaring med virkeligheten. Mangler du erfaring kommer du ikke til å skrive realistiske tekster. Selv en fantasy-bok må følge premissene og reglene den selv setter. I det hele tatt: Man blir ikke forfatter fordi man vil bli forfatter, man blir forfatter fordi man har noe på hjertet.


3. Noen må ha lyst til å lese det du skriver. Er det ikke leselig er det verdiløst. Det er veldig lett å fokusere på hva man selv har lyst til å skrive og egne behov, på konsepter og finurlige tvister. ikke fall i denne fella. Leseren er den eneste som betyr noe.


4. Det trengs trening. Jeg begynte å skrive under reisene mine. De beste tekstene jeg skrev på starten var gode, men det var jævli mye møl også. Nå skriver jeg jevnt over bedre, selv om det virkelig bra materialet lager jeg fortsatt kun når jeg får ånden over meg. 


5. Det er ikke dumt å være småbrisen når man skriver. Den største forskjellen mellom muntlig språk og skriftlig språk er at setningene er kortere. Derfor er det heller ikke dumt å konsentrere seg om å bruke korte setninger, enkel setningsoppbyggelse og enkle ord. En tekst skal faktisk leses av noen, og folk flest gidder ikke lese utilgjengelig pretensiøs skit. 


6. Det er virkelig vondt å vise fram det du skriver til andre. Det er vondt å få kritikk. Man blir ekstremt lett defensiv. Gå igjennom den prossessen så fort som mulig. Å skrive uten tilbakemelding er oppskrift på katastrofe. Forsøk så godt du kan å finne noen som er flinke til å se potensiale, istedenfor noen som forsøker å vurdere teksten som den er. Jeg skylder noen av vennene mine en stor takk her.


7. Når du får råd, tips om hva som må forandres etc som du er uenig i: Hold kjeft, ikke svar, bare tenk. Jeg har så godt som alltid vært uenig i forslagene vennene mine har kommet med, men det faktum at de foreslår forandringer har også nesten uten unntak betydd at det har vært problemer som må løses.


8. Les mye. Dette er omtrent eneste måten å få en god følelse for god tekst og setningsoppbyggelse. Forsøk så godt du kan å unngå skrivefeil, men ikke ta helt av heller. Selv de mest nitidige forfatterene ender opp med endel skrivefeil i tekstene sine. Forlagene er flinke til korrekturlesning.

Populære innlegg fra denne bloggen

Israel og Palestina

Jeg har virkelig likt å komme tilbake til Israel og Palestina. Det er over 10 år siden jeg var her sist, og mye har forandret seg. Det som derimot ikke har forandret seg er hvor mye rart som skrives om Israel og Palestina hjemme. Dette er et blogginnlegg som handler litt om det. For ordens skyld, dette er ikke et innlegg som forsøker å gi et helhetlig og balansert bilde av konflikten.

Mange vil kanskje synes dette er et veldig pro-Israelsk innlegg. Det er det sannhet i, men det gjør det ikke mindre viktig. Uansett hvilken side man heier på i en konflikt, så er det viktig at det man mener stemmer sånn noenlunde overens med virkeligheten. At Europa syntes synd på jødene og ønsket å hjelpe dem uavhengig av konsekvensene er jo faktisk en del av grunnen til at denne konflikten ble såpass ille som den har blitt. Å gjøre samme feilen bare i motsatt retning kommer virkelig ikke til å gjøre midt-østen til et bedre sted for folk flest.
Det Israelske militæret I Hebron endte jeg opp med å bli tå…

Best places to hang out

Best spots to hang out for a while Mostly everywhere on earth has it charm, however some places are also just plain better than others. This is my short list of favourite spots to hang out on this here earth.


Hualien Hualien is a slightly ugly and earthquaky city on the wild east coast of Taiwan. It's close to the gorgeous Taroka Gorge, which is why most people is visit. I however ended up coming back 3 times and spent over 4 weeks there in total. That doesn't sound that much, but as a backpacker doing nothing it's an eternity. So, what does Hualien have to offer?

Well, Taiwan is famous for it's variety of tea and soft-drinks, with excellent stalls pretty much everywhere. In Hualien the native Taiwanese influence has resulted in a mix of chinese tea and native fruitdrinks that is just jaw-droppingly delicious. The wintermelon-tea in Hualien, and in Hualien only, is so delicious I can't think of any drink that is even comparable. Other than that, the city is managa…

Best food in the world

I little while ago I was accused of being a foodie. At first I thought that was a bit ridicilous, as I'll happily eat at McDonalds, gorge on sweet stuff by the galleons and couldn't care less about what the name of my cow was. However, the accusation does have some merits, as I certainly care more about food nowadays. To prove it, here's my list of recommended foods.

One word of warning though. The pictures are mostly illegally borrowed from the internet, and were the closest I could find to the meals I had.

10. Mongolian Meat Soup Without Meat  I had this soup in Zamiin-Hud, which is a dusty, grimy Mongolian bordertown next to China. It's a somewhat deserted town, with two cafes serving microwaved stuff and this one local place where all the mongolians ate (here, right at the north corner of the parking lot).

To say my expectations were low would be a gross understatement. The cafe barely had furniture, the staff had that thousand mile stare and didn't bat an eye w…