Gå til hovedinnhold

Rasisme og greier

Rasisme er ekkelt. Jeg tror den finnes over alt rundt oss, og de aller fleste gangene tenker man ikke over det. Jeg tror også det er komplett uinteressant å dra fram rasisme-kortet når folk bruker ord. Neger er ikke et stygt ord i seg selv, Sigøyner er ikke et stygt ord i seg selv. Ja, endel liker ikke negre, mange liker ikke Sigøynere.. og det kan man synes hva man vil om, men vi forandrer ikke mening om dem selv om man bytter ut ordet man bruker. Det eneste som skjer er at det blir vanskeligere å snakke.

Afrikaner og neger betyr overhodet ikke det samme, og å bruke ordene som det samme er så jævli fornærmende ovenfor araberene, ethioperene og alle de andre ikke-svarte etnisitene i Afrika at det er skremmende. Det er også ganske mange hvite som bor i Afrika. Jeg synes det er litt humoristisk at mange hvite ikke synes disse skal telles som "ekte" Afrikanere, selv om de har bodd i Afrika i 6-7 generasjoner (og gjerne mer).. det lover ikke bra for integrasjonen i Norge.

Ord som har vært stygge slutter fort å være det. Når jeg vokste opp var "homse" et skikkelig skjellsord, og homofile selv brukte aldri ordet. Nå kan homofile selv gjerne si "Jeg er homse, ja". Ordet har blitt rimelig normalt, rimelig samtidig som homofili har blitt mer og mer akseptert.

Ord kan være problematiske. Det er selvfølgelig fint om man slutter å bruke "jøde" som skjellsord, fordi jeg skjønner godt jødene synes det er rimelig fornærmende.. men samtidig så har jeg aldri snakket med hvite nordmenn som har noe imot jøder som folkeslag. De som ønsker å bytte ordene vi bruker har selvfølgelig noen gode poeng, men jeg synes fokuset på det er ekstremt overdrevent.

Det som derimot er rasistisk er hvordan man dømmer store grupper mennesker basert på hudfargen deres. Rasisme er dermed sterkt knytta til, vel, idioti, og manglende kunnskap. Det er på ingen som helst måte rettferdig, eller intelligent, å behandle en Sikh i Norge (folka med Turban, hinduer fra India, generelt hardt arbeidene og ærlige.. tidligere krigerkasten, nå ofte busssjåfører) dårlig fordi man har dårlige erfaringer med Norsk-Pakistanere. De har absolutt ingenting med hverandre kulturellt.. utover at de begge har rundt omkring samme hudfarge og prater språk som er beslektede.

Av dere som kjenner meg, så vet dere at jeg la på meg ganske mye når jeg studerte første gang. Deretter mista jeg 25 kilo på et halvt år når jeg drakk vodka i Moskva. Vel, jeg kan si det var ekstremt påtagelig hvor mye bedre jeg ble behandlet når jeg kom hjem. Bedre service i butikker, fler mennesker smilte til meg.. alt ble lettere når jeg så bedre ut. Mye av den samme effekten tror jeg utlendinger i Norge møter. Folk er ikke like hyggelige, ikke like hjelpsomme og man får mye mindre positiv feedback igjennom dagen. Dette er det vi må forandre, på godt og vondt. Dette innebærer flere ting, også at utlendingene som bor i Norge må gi slipp på deler av egen kultur, men at etniske nordmenn i mye større grad må bli rundere i kantene og akseptere at folk er forskjellige.

For å sette det på spissen. Når John Terry (fotball-spiller i England) kallte en annen fotball-spiller for "You fucking black cunt" var han ikke rasistisk. Han bare likte ikke han andre typen.. ikke spesielt sjarmerendes, men ikke verdens undergang. Når barnevernet tok fra en indisk familie barna fordi de sov på madrass på gulvet og ikke har nok leker så er de derimot rasister til det ekstreme. Jeg foretrekker selv madrass på gulvet framfor seng (veit ikke hvorfor egentlig, men jeg sover bedre der) og andre kulturer verdsetter rett og slett ikke lek for barn i nærheten av like mye som vi gjør. De er derimot ofte mye flinkere til å inkludere barna på en god måte i daglig-livet sitt.  At noen gjør noe forskjellig fra oss betyr virkelig ikke at det er en dårlig måte å gjøre det på (.. det betyr heller ikke at alle måter er like mye verdt).

Disse små eksemplene håper jeg viser litt hvorfor det er ekstremt viktig å snakke om hudfarge, kultur og hvordan vi er forskjellige.. fordi bare ved å være åpne klarer man å utfordre antagelsene og fordommene man har. Dette betyr ikke at man kommer til å like alle folkeslag like mye, men det betyr at man blir mindre urettferdig i meningene man bygger opp. Bare ved mer kunnskap og mer åpenhet kan vi opparbeide hos mer intelligente meninger.. noe som vil være bra for oss alle.

Det innebærer dog også noen ganger å si ting man er ukomfortabel med. Jeg har med vilje latt være å trekke fram eksempler om holdningene til kvinner man finner i flere kulturer, fordi jeg synes det er fryktelig vanskelig å ikke miste gangsynet der. Jeg misliker måten damer behandles på fra noen etninisiteter særdeles sterkt. Dette er også blant tingene som må snakkes om på et eller annet tidspunkt.

Fordommer

Jeg er åpenbart ikke blant de som sier at fordommer er stygt.. fordi fordommer flest er riktige. Når jeg reiser rundt er det veldig slående hvor forskjellige folk er fra land til land, og hvor mange likhetstrekk man finner på oppførselen innad i land... eller for å ta et mindre farlig eksempel hjemmefra:

Når vi sier at Bergensere er flåkjefta, så er det fordi veldig mange Bergensere er flåkjefta.

Det betyr ikke at alle Bergensere er flåkjefta, og det betyr ikke at de ikke har andre egenskaper.. og det betyr ikke at man ikke liker dem. Det betyr bare at mange Bergensere er flåkjefta... noe de virkelig er.

Møter man mennesker gjør man seg erfaringer. Møter man nok mennesker gjør man seg erfaringer som er statitisk signifikante (man har møtt mange nok til at det ikke er en tilfeldighet). Det må være greit å si ting man har belegg for.

Rase

Rase er vanskelig. Det er absolutt ingen tvil om at det finnes genetiske forskjeller mellom folk fra forskjellige land. Forskning viser det veldig tydelig, og det er rimelig åpenbart hvis man ser på ansiktene til folk fra forskjellige land. Rase-begrepet derimot er veldig fastsatt, og jeg skjønner godt at mange ikke liker det. Snakker man om hunderaser er man enten denne rasen eller denne, og vi tenker lett at blandinger er noe "urent". Mennesker er mennesker uansett.

Alle etnisiter er åpenbart blandingsraser, fordi mennesker har flyttet på seg, drept hverandre og voldtatt hverandre over ganske lang tid. På tross av dette ser man statistiske forskjeller.. kinesere flest ser ut som kinesere. Sentral-Asiater ser asiatiske ut, bare litt høyere og med mer vestlige ansiktstrekk. Jeg liker utseendet på Khazakstanske damer :). Urbefolkningen i Sør-Amerika har definitivt også asiatiske trekk, imens persere (altså Iran) tydelig har mer europeeiske gener enn nabolandene. Afrika er også morsomt i denne sammenhengen, fordi den genetiske variasjonen der er veldig sterkt. Det er mye, mye lettere å se forskjell på de forskjellige stammene i Sør-Sudan enn det er å finne ut hvor i Europa en europeer kommer fra faktisk.

Så.. hva er poenget? Det er åpenbart at folk ser forskjellige ut, og det er også åpenbart at folk fra forskjellige land og kulturer oppfører seg ulikt. Problemet kommer når noen er oppvokst utenfor landet sitt, eller har foreldre fra forskjellige kulturer.. fordi da stemmer ikke "ser ut som kineser -> oppfører seg som kineser" sammenhengen lenger.. kultur og utseende henger ofte sammen, men ikke nødvendigvis.. og vi har ikke ord som beskriver forskjellene godt nok.

Barrack

Barrack Hussein Obama er amerikansk president. Hvit mor, svart far. Nesa hans er veldig Kenyansk, så selv om man ser hvite ansiktstrekk hos typen, og han er rimelig blek, så er det rimelig rettferdig å kalle han svart.. selv om jeg ikke liker det. Han har like mye hvite som svarte gener, og jeg synes det virker rasistisk å kalle han svart.. fordi det innebærer at for å være hvit så må man være 100% ren, imens "svarte" er alle de andre.. som kanskje har masse hvitt blod, men fortsatt ikke er rene nok. Det burde være symmetri her. Samme krav for å være ren svart som ren hvit, også blir alle i midten kallt blanding.. fordi alt annet er å implisitt si at rasene har forskjellig verdi.

Kulturelt er typen derimot så hvit at det er vondt. Måten han står på, måten han prater på, måten han oppfører seg på.. Han hadde glidd rett inn i et hvilket som helst vestlig land, men virket malplassert til det ekstreme hvor som helst i Afrika.. og det handler ikke bare om at er utdannet. Jeg har møtt nok av Afrikanere med mastergrader, kunnskapsrike og interessante, men fortsatt definitivt Afrikanere. Obama er ikke. Igjen, dette er åpenbart helt greit, fordi folk må få lov til å være som de vil.. men å si at Amerika har fått sin første svarte president synes jeg er en sterk overdrivelse. USA har fått sin første gyllenbrune president? USA har fått sin første hvite president med litt mørk hudfarge?

Hva kan vi gjøre?

Vel, jeg vet hva jeg skal gjøre. Slutte å skrive bloggposter om rasisme når jeg har mine første eksamener på mastergraden i matematikk jeg tar om en måned.

Forøvrig.. 11 år siden jeg tok et matematikkfag. 7 år siden jeg studerte. Jeg startet rett på en matematikk-master uten å møte de formelle kravene... og det går helt greit. Drit vanskelig, men det går helt greit.Populære innlegg fra denne bloggen

Israel og Palestina

Jeg har virkelig likt å komme tilbake til Israel og Palestina. Det er over 10 år siden jeg var her sist, og mye har forandret seg. Det som derimot ikke har forandret seg er hvor mye rart som skrives om Israel og Palestina hjemme. Dette er et blogginnlegg som handler litt om det. For ordens skyld, dette er ikke et innlegg som forsøker å gi et helhetlig og balansert bilde av konflikten.

Mange vil kanskje synes dette er et veldig pro-Israelsk innlegg. Det er det sannhet i, men det gjør det ikke mindre viktig. Uansett hvilken side man heier på i en konflikt, så er det viktig at det man mener stemmer sånn noenlunde overens med virkeligheten. At Europa syntes synd på jødene og ønsket å hjelpe dem uavhengig av konsekvensene er jo faktisk en del av grunnen til at denne konflikten ble såpass ille som den har blitt. Å gjøre samme feilen bare i motsatt retning kommer virkelig ikke til å gjøre midt-østen til et bedre sted for folk flest.
Det Israelske militæret I Hebron endte jeg opp med å bli tå…

Best places to hang out

Best spots to hang out for a while Mostly everywhere on earth has it charm, however some places are also just plain better than others. This is my short list of favourite spots to hang out on this here earth.


Hualien Hualien is a slightly ugly and earthquaky city on the wild east coast of Taiwan. It's close to the gorgeous Taroka Gorge, which is why most people is visit. I however ended up coming back 3 times and spent over 4 weeks there in total. That doesn't sound that much, but as a backpacker doing nothing it's an eternity. So, what does Hualien have to offer?

Well, Taiwan is famous for it's variety of tea and soft-drinks, with excellent stalls pretty much everywhere. In Hualien the native Taiwanese influence has resulted in a mix of chinese tea and native fruitdrinks that is just jaw-droppingly delicious. The wintermelon-tea in Hualien, and in Hualien only, is so delicious I can't think of any drink that is even comparable. Other than that, the city is managa…

Best food in the world

I little while ago I was accused of being a foodie. At first I thought that was a bit ridicilous, as I'll happily eat at McDonalds, gorge on sweet stuff by the galleons and couldn't care less about what the name of my cow was. However, the accusation does have some merits, as I certainly care more about food nowadays. To prove it, here's my list of recommended foods.

One word of warning though. The pictures are mostly illegally borrowed from the internet, and were the closest I could find to the meals I had.

10. Mongolian Meat Soup Without Meat  I had this soup in Zamiin-Hud, which is a dusty, grimy Mongolian bordertown next to China. It's a somewhat deserted town, with two cafes serving microwaved stuff and this one local place where all the mongolians ate (here, right at the north corner of the parking lot).

To say my expectations were low would be a gross understatement. The cafe barely had furniture, the staff had that thousand mile stare and didn't bat an eye w…