Gå til hovedinnhold

Sex-skandaler og politikere

[Kommentar; språket har blitt litt moderert i denne artikkelen i etterkant, og det er vel eneste innlegget her jeg i etterkant er regelrett misfornøyd med.. selv om jeg fortsatt står for hovedinnholdet]

I den siste tiden har det vært flere sex-skandaler med politikere involvert. Jeg tror ikke spesielt mange blir forbauset over at jeg synes hele dette sirkuset er tåpelig.

Står politikere i en særstilling?

Det er populært å si at politikere står i særposisjon som tillitsvalgte. Jeg registrerer to ting:

1. Det finnes knapt yrkesgrupper som vi ikke stiller særlige krav til lenger. Lærere, leger, sykepleier, sykepleier-assistenter, ambulansepersonell, politikere, brannmenn, alle i noe som kan lukte av lederposisjoner... med andre ord, mesteparten av arbeidslivet. 

2. Politikere er ikke akkurat den mest respekterte gruppen jeg vet om. 

Konsekvensen av å forlange at politikere skal være perfekte

Det er to hovedkonsekvenser av å forlange at alle i politikere skal være dydsmønster:

1. Politikken blir full av mennesker som enten er veldig flinke til å skjule at de noensinne har gjort noe feil, eller aldri noensinne har gjort noe feil. Den første gruppa ønsker man virkelig ikke at skal ha makt, og den andre er de samme menneskene som gjør at det i Norge er ulovlig å sitte på pub til 4-5 på natta og prate skit med gode kompiser.

2. Absolutt alle som ikke er perfekte kan når som helst presses ut av politikken når man trenger det. 

Hvilket ansvar har de?

Som folkevalgte, med ungdomsorganisasjoner, er jeg faktisk enig i at de har mer ansvar for å holde arbeidshverdagen sin ren enn en vanlig bedrift. Dette betyr at mulige lovbrudd (misbruk av autoritetsposisjon) må rapporteres til politiet og etterforskes. Her bør vi som samfunn sette høye krav og ha høye forventninger...

... men så lenge de ikke har begått lovbrudd (og blitt dømt for dem) synes jeg det er en skikkelig uting å forlange at de skal trekke seg i hytt og pine. Vi har råd til å ta oss tid til å ta det litt med ro.. fordi beslutninger tatt i moralsk harme er sjeldent spesielt gode.

Populære innlegg fra denne bloggen

Israel og Palestina

Jeg har virkelig likt å komme tilbake til Israel og Palestina. Det er over 10 år siden jeg var her sist, og mye har forandret seg. Det som derimot ikke har forandret seg er hvor mye rart som skrives om Israel og Palestina hjemme. Dette er et blogginnlegg som handler litt om det. For ordens skyld, dette er ikke et innlegg som forsøker å gi et helhetlig og balansert bilde av konflikten.

Mange vil kanskje synes dette er et veldig pro-Israelsk innlegg. Det er det sannhet i, men det gjør det ikke mindre viktig. Uansett hvilken side man heier på i en konflikt, så er det viktig at det man mener stemmer sånn noenlunde overens med virkeligheten. At Europa syntes synd på jødene og ønsket å hjelpe dem uavhengig av konsekvensene er jo faktisk en del av grunnen til at denne konflikten ble såpass ille som den har blitt. Å gjøre samme feilen bare i motsatt retning kommer virkelig ikke til å gjøre midt-østen til et bedre sted for folk flest.
Det Israelske militæret I Hebron endte jeg opp med å bli tå…

Best places to hang out

Best spots to hang out for a while Mostly everywhere on earth has it charm, however some places are also just plain better than others. This is my short list of favourite spots to hang out on this here earth.


Hualien Hualien is a slightly ugly and earthquaky city on the wild east coast of Taiwan. It's close to the gorgeous Taroka Gorge, which is why most people is visit. I however ended up coming back 3 times and spent over 4 weeks there in total. That doesn't sound that much, but as a backpacker doing nothing it's an eternity. So, what does Hualien have to offer?

Well, Taiwan is famous for it's variety of tea and soft-drinks, with excellent stalls pretty much everywhere. In Hualien the native Taiwanese influence has resulted in a mix of chinese tea and native fruitdrinks that is just jaw-droppingly delicious. The wintermelon-tea in Hualien, and in Hualien only, is so delicious I can't think of any drink that is even comparable. Other than that, the city is managa…

Sekulær kristen

I både multikulturelle og strengt religiøse land får jeg ofte spørsmålet om jeg er kristen. Som regel svarer jeg 'ja' på dette spørsmålet. Det er selvfølgelig regelrett løgn, men føles fortsatt riktig fordi det forteller hvor i verden jeg hører hjemme. Av samme grunn, å svare 'nei' fører som regel til en lang rekke genuint vanskelige spørsmål om religion og identitet, som virkelig ikke er lette om personen du prater med kan rundt 20 engelske ord.

I Europa, hvor vi har hatt nasjonalstaten som det bærende elementet, har det lenge vært nok å fortelle noen hvor man er fra. Utifra det kan man vite hva slags oppførsel man kan forvente og hva man skal forholde seg til. Det er bra, fordi det er faktisk ganske praktisk å vite om 'vi møtes klokka 10.00' betyr 'vi møtes nøyaktig klokka 10.00 og kommer du 2 minutter for sent blir jeg fornærmet' eller 'vi møtes en gang mellom 09.55 og 10.15, vi ringes om vi blir mer forsinket, men det er ingen big deal'.

Etter…