Gå til hovedinnhold

Stråling og sånt...

Jeg har sagt det før, og jeg sier det igjen: Norge er et merkelig land. 

For noen måneder sida var jeg dum nok til å forsøke å se på dagsrevyen. Der fikk jeg se en stakkars programleder forsøke å grille en represant fra statens strålevern.. om stråling fra høyspentledninger. Det var ytterst flaut. Høyspentledninger stråler overhodet ikke. Seriøst. Absolutt null.

I Norge virker det tidvis som det går litt stolthet i å ikke kunne realfag. Jeg skjønner ikke helt hvorfor. Jeg registrerer iallefall at imens kjønnsforskere og andre myke forskere blir kallt inn som eksperter og får synse i hytt og pine, så blir realister som faktisk sitter med genuin og faktisk bevisbar kunnskap mistrodd. Det er sært som fanden.

Stråling


Stråling er sånne greier som kommer ut av sola, solarium, lyspærer, bål og atombomber. Stråling blir stoppet av ting.. papirark holder for vanlig lys, imens sterkere stråling typisk trenger noen skikkelige lag bly. Øynene våre klarer å detektere stråling med noen bestemte styrker bølgelengder, og denne strålingen kaller vi lys. Selv om vi gir forskjellig strålingstyper forskjellige navn er dem i virkeligheten samme ting.. bare med forskjellige bølgelengder.

Noen typer stråling er sterk nok til å kunne slå løs elektroner fra atomer. Dette kaller vi radioaktiv eller ioniserende stråling. Blir man utsatt for ioniserende stråling og har skikkelig uflaks kan et elektron bli slått løs fra DNA'et i en celle på feil sted. Dette kan ødelegge bindinger, og dermed arvestoffet i den cella. Dette kan gjøre at cella begynner å oppføre seg annerledes. Om det fører til at den deler seg ukontrollert har man fått det vi kaller "kreft".

Heldigvis er kroppen ganske flink til å sørge for at det ikke går til helvete, siden vi faktisk blir bombardert med ioneserende stråling fra sola (UV-stråling) hver eneste gang vi går ut. Selv om ioniserende stråling er farlig, så må man bli utsatt for ganske mye før sannsynligheten blir ikke-bitteliten for at det skal gå til helvete. Det er derfor man bør bruke solkrem hvis man skal være ute i sola lenge. Utenom solkremen er heldigvis ikke stråling noe det er nødvendig å bekymre seg over til daglig.

Det er også viktig å få med seg at stråling som ikke er ioniserende ikke kan skade kroppen utover varmen som blir laget. Er man redd for strålingen fra en mobiltelefon burde man holde seg milevis unna bål. Strålingen fra et bål er jo sterkt nok til at vi faktisk føler direkte at huden vår blir varmet opp. Det er ikke mobiltelefonens.

Magnetisme


Magnetisme er skikkelig, skikkelig komplisert. Jeg har kommet meg igjennom relativitetsteorien rimelig greit, men elektro-magnetiske felt ble bare for mye arbeid til at jeg orket.

Et par ting om magnetfelt kan jeg dog. Det første er at de avtar fort i styrke. Dette kan man enkelt teste ved å holde en magnet nærme et kjøleskap. Styrken blir mye, mye sterkere når man kommer kloss inntill. I motsetning til med stråling er det dermed et hav av forskjell på om man er 10 eller 50 meter unna en høyspent-ledning.

Vanlige magnetfelt som står stille er ikke noen big deal. Hele jorda vår er jo en gigantisk magnet, noe man enkelt kan teste selv med en liten bit magnetisk jern oppe en skarp pinne. Da vil jernbiten automatisk peke mot nord. Dette kaller vi kompass. Disse har absolutt ingen innvirkning på oss eller kroppen vår.

Magnetfelt som bytter retning veldig, veldig fort er derimot... interessante. De kan faktisk få det til å gå strøm langs ledninger som bare ligger i nærheten av dem. Lyden som kommer når mobiltelefonen ligger i nærheten av en høytaler er et godt eksempel på dette. Magnetfeltet som lages av strømmen  får det til gå strøm i høytaler-ledningen som blir forsterket av høytaler-elementet. Stiller man seg under en høyspent-ledning blir det enda gøyere. Veiver man et lysstoff-rør der lyser det faktisk helt av seg selv pga strømmen som blir laget. Står man nærme nok selv vil faktisk synet vårt bli ødelagt, fordi høyspent-ledningen induserer strøm i syns-nervene dine.Går man vekk igjen virker det igjen selvfølgelig, så lenge man ikke legger seg til å sove under en iallefall.

Elektro-magnetiske felt er dermed ikke noe å kødde med, og de kan ha innvirkning på kroppen vår. Rådene man får fra statens strålingsinstitutt bør faktisk følges, men det er heller ingen grunn til å få fullstendig panikk heller. Magnetfelt virker fint igjennom jord, så å grave ned høyspentledningene hjelper ikke spesielt heller.Populære innlegg fra denne bloggen

Israel og Palestina

Jeg har virkelig likt å komme tilbake til Israel og Palestina. Det er over 10 år siden jeg var her sist, og mye har forandret seg. Det som derimot ikke har forandret seg er hvor mye rart som skrives om Israel og Palestina hjemme. Dette er et blogginnlegg som handler litt om det. For ordens skyld, dette er ikke et innlegg som forsøker å gi et helhetlig og balansert bilde av konflikten.

Mange vil kanskje synes dette er et veldig pro-Israelsk innlegg. Det er det sannhet i, men det gjør det ikke mindre viktig. Uansett hvilken side man heier på i en konflikt, så er det viktig at det man mener stemmer sånn noenlunde overens med virkeligheten. At Europa syntes synd på jødene og ønsket å hjelpe dem uavhengig av konsekvensene er jo faktisk en del av grunnen til at denne konflikten ble såpass ille som den har blitt. Å gjøre samme feilen bare i motsatt retning kommer virkelig ikke til å gjøre midt-østen til et bedre sted for folk flest.
Det Israelske militæret I Hebron endte jeg opp med å bli tå…

Best places to hang out

Best spots to hang out for a while Mostly everywhere on earth has it charm, however some places are also just plain better than others. This is my short list of favourite spots to hang out on this here earth.


Hualien Hualien is a slightly ugly and earthquaky city on the wild east coast of Taiwan. It's close to the gorgeous Taroka Gorge, which is why most people is visit. I however ended up coming back 3 times and spent over 4 weeks there in total. That doesn't sound that much, but as a backpacker doing nothing it's an eternity. So, what does Hualien have to offer?

Well, Taiwan is famous for it's variety of tea and soft-drinks, with excellent stalls pretty much everywhere. In Hualien the native Taiwanese influence has resulted in a mix of chinese tea and native fruitdrinks that is just jaw-droppingly delicious. The wintermelon-tea in Hualien, and in Hualien only, is so delicious I can't think of any drink that is even comparable. Other than that, the city is managa…

Best food in the world

I little while ago I was accused of being a foodie. At first I thought that was a bit ridicilous, as I'll happily eat at McDonalds, gorge on sweet stuff by the galleons and couldn't care less about what the name of my cow was. However, the accusation does have some merits, as I certainly care more about food nowadays. To prove it, here's my list of recommended foods.

One word of warning though. The pictures are mostly illegally borrowed from the internet, and were the closest I could find to the meals I had.

10. Mongolian Meat Soup Without Meat  I had this soup in Zamiin-Hud, which is a dusty, grimy Mongolian bordertown next to China. It's a somewhat deserted town, with two cafes serving microwaved stuff and this one local place where all the mongolians ate (here, right at the north corner of the parking lot).

To say my expectations were low would be a gross understatement. The cafe barely had furniture, the staff had that thousand mile stare and didn't bat an eye w…