Gå til hovedinnhold

Fattige

Fattige mennesker er ikke dumme. Vel, noen av dem er rimelig ubrukelige.. men det finnes nok av rike som ikke akkurat er skarpaste knivene i skuffen heller. Fattige mennesker er heller ikke late. I store deler av verden er det rett og slett veldig vanskelig å komme seg oppover hvis man ikke har de rette forbindelsene. Selv om den sosiale mobiliteten, altså muligheten til å gå fra fattig til rik, har minsket i vesten de siste tjue årene er vi fortsatt desidert verdensledende her.

Er man fattig i Norge har man kort og godt mye av skylden selv. Det er ikke spesielt høflig å si det, men det er sant. At flesteparten av vennene mine sitter på verdifulle hus, gode biler og mye større verdier enn jeg gjør er min skyld. Jeg har gjort mine valg, og selv om jeg i veldig stor grad fornøyd med dem er det min skyld at jeg er "fattig" i norsk målestokk.

Samme argumentet holder overhodet ikke for utlandet. En fattig kineser er i stor grad fattig på grunn av familien han er født inn i og mulighetene han har fått... ikke fordi han er ubrukelig. Han har ikke valgt å kaste bort mulighetene, han har aldri hatt dem. Mange nordmenn skjønner virkelig ikke dette.

Hvorfor er dette viktig? Vel, min erfaring med fattige i andre land er at jeg i stor grad er dødsimponert over hva de klarer, hva de gjør og hva de mener. Det finnes ingenting jeg respekterer mer enn andre mennesker som klarer ting jeg aldri hadde klart. Veldig mange fattige havner i denne kategorien. Noen nordmenn, men ikke mange, gjør også det.

Hva så?

Om flere mennesker hadde innsett at mange fattige er sterke mennesker som tar sterke valg hadde det påvirket historiene mediene vår for lov til å fortelle. Når våre bedrifter starter fabrikker i Kina strømmer arbeiderene til, fordi det gir dem muligheter de aldri ville fått ellers. Når arbeiderene der velger arbeidsted er faktisk hvor mye overtid de får lov til å jobbe en viktig del av avveiningen. De ønsker å tjene mest mulig penger fortest mulig for å kunne dra tilbake de lut fattige landsbyene de kommer fra og skape noe. Ti tusen kroner i såkorn-kapital og de er blant hjembygdas rikeste. Da har de fått muligheten til å skape seg et verdig liv.

Prostitusjon er et betent tema i Norge. Man kommer sjeldent lenger enn at prostitusjon er ekkelt og at menn er slemme. Siden jeg liker interessante mennesker, og det ikke er spesielt enkelt å vippe meg av pinnen, har jeg faktisk pratet ganske mye med damer som har som jobb å henge på interessante steder. Spørsmålet mange bør stille seg er veldig enkelt: hvorfor velger kvinner å gjøre det?

Svaret er jo enkelt: det er beste valget de har. De synes det er bedre enn å jobbe 10-11 timer om dagen for lønn som gjør at man knapt overlever. De synes det er bedre å skaffe seg penger nok til å skaffe seg eller ungene sine utdanning. De synes muligheten til å kjøpe seg leilighet, klær og hva enn annet de kjøper er verdt prisen de betaler. Nå kan vi synes hva vi vil om menneskene som velger å betale for sex, selv ser jeg ikke helt poenget med å verken betale eller dømme, men prostituerte flest synes jeg ikke synd på. For det aller meste er jeg drit imponert over valgene de tar.

Nå kan man selvfølgelig synes det er helt jævli at de ikke har bedre valg, og det gjør jeg virkelig.. men almisser og moralsk forargelse er ikke løsningen på det. Skal man absolutt gjøre noe og kjempe for noe så er det rettferdige handelsavtaler som sannsynligvis er beste måten å hjelpe folk på.. men i bunn og grunn er det samfunnene selv som må ta stegene... og til alle de som tror det er umulig: dra til Sør-Korea. Samfunn kan dra seg selv opp av søla.

Hva kan jeg gjøre?

Vi kan ikke gjøre mye. Verden er kompleks og forbaska stor. I stor grad må man ta den som den er. Det vi personlig kan gjøre er iallefall å hjelpe de fattige som forsøker å skaffe seg bedre liv på en god måte.

Det betyr å ikke gi penger til tiggere. Møkkete tiggere har akkurat like store muligheter til å vaske seg i nærmeste vannkran som alle andre fattige har, men de vasker seg ikke fordi de tjener penger på å se jævlige ut. Ikke hjelp tiggere. Dette gjelder dessverre særlig sigøynere (evt rom-folk / bostedløse / hva enn de blir kallt). Enhver 15-åring som drar på telt-tur veit at man graver ned bæsjen sin. Sigøynerene gidder ikke. Vi har måttet vaske og rydde parkene de har sovet i etter at de har tigget penger fra oss. Det finners veldig, veldig mange mennesker i verden som virkelig, virkelig fortjener hjelp. Sigøynerene er dessverre ikke blant dem. Man blir ikke ubrukelig av å være fattig. 

Når man er i utlandet bør man kjøpe flest mulig ting fra fattigst mulig mennesker. Den 50-årige dama som sitter med et pledd og selger underbukser på gata: kjøp 5! Bestefaren som står og selger slips? Kjøp 10. Dette er lut fattige mennesker, som forsøker så godt de kan å overleve på en ærlig måte. De forsøker å gjøre verden bedre, selv om de kanskje hadde tjent mer penger på å krype foran vestlige turister. Vi bør belønne dem for ærligheten. Vi bør belønne dem for selv-respekten. Om å kjøpe ting fra dem, for deretter å kaste det er det som trengs: gjør det. De fortjener virkelig all hjelp de kan få. 

Det aller beste med å hjelpe ærlige og redelige mennesker er at det er veldig stor sannsynlighet for at de kommer til å bruke pengene ærlig og redelig. Mat til seg selv og familien, utdanning og muligheter for ungene sine. Dette er ting vi burde respektere.

Ærlige og redelige mennesker bør hjelpes.


[Kommentar: blogg-posten er noe redigert i etterkant for å bli litt mindre støtende]
Populære innlegg fra denne bloggen

Israel og Palestina

Jeg har virkelig likt å komme tilbake til Israel og Palestina. Det er over 10 år siden jeg var her sist, og mye har forandret seg. Det som derimot ikke har forandret seg er hvor mye rart som skrives om Israel og Palestina hjemme. Dette er et blogginnlegg som handler litt om det. For ordens skyld, dette er ikke et innlegg som forsøker å gi et helhetlig og balansert bilde av konflikten.

Mange vil kanskje synes dette er et veldig pro-Israelsk innlegg. Det er det sannhet i, men det gjør det ikke mindre viktig. Uansett hvilken side man heier på i en konflikt, så er det viktig at det man mener stemmer sånn noenlunde overens med virkeligheten. At Europa syntes synd på jødene og ønsket å hjelpe dem uavhengig av konsekvensene er jo faktisk en del av grunnen til at denne konflikten ble såpass ille som den har blitt. Å gjøre samme feilen bare i motsatt retning kommer virkelig ikke til å gjøre midt-østen til et bedre sted for folk flest.
Det Israelske militæret I Hebron endte jeg opp med å bli tå…

Best places to hang out

Best spots to hang out for a while Mostly everywhere on earth has it charm, however some places are also just plain better than others. This is my short list of favourite spots to hang out on this here earth.


Hualien Hualien is a slightly ugly and earthquaky city on the wild east coast of Taiwan. It's close to the gorgeous Taroka Gorge, which is why most people is visit. I however ended up coming back 3 times and spent over 4 weeks there in total. That doesn't sound that much, but as a backpacker doing nothing it's an eternity. So, what does Hualien have to offer?

Well, Taiwan is famous for it's variety of tea and soft-drinks, with excellent stalls pretty much everywhere. In Hualien the native Taiwanese influence has resulted in a mix of chinese tea and native fruitdrinks that is just jaw-droppingly delicious. The wintermelon-tea in Hualien, and in Hualien only, is so delicious I can't think of any drink that is even comparable. Other than that, the city is managa…

Best food in the world

I little while ago I was accused of being a foodie. At first I thought that was a bit ridicilous, as I'll happily eat at McDonalds, gorge on sweet stuff by the galleons and couldn't care less about what the name of my cow was. However, the accusation does have some merits, as I certainly care more about food nowadays. To prove it, here's my list of recommended foods.

One word of warning though. The pictures are mostly illegally borrowed from the internet, and were the closest I could find to the meals I had.

10. Mongolian Meat Soup Without Meat  I had this soup in Zamiin-Hud, which is a dusty, grimy Mongolian bordertown next to China. It's a somewhat deserted town, with two cafes serving microwaved stuff and this one local place where all the mongolians ate (here, right at the north corner of the parking lot).

To say my expectations were low would be a gross understatement. The cafe barely had furniture, the staff had that thousand mile stare and didn't bat an eye w…