Gå til hovedinnhold

Bibliotek

Kort kommentar om bibliotek, i forbindelse med denne denne kronikken:

Prinsippielt tar jeg et stort "tja"-standpunkt til hele bibliotekskonseptet.. men siden det virker som bibliotekene faktisk gjør en veldig god jobb, så ville det være tåpelig å ikke støtte dem. Det er ikke ulikt det jeg føler om vinmonopolet. 

Datamaskinene de har tilgjengelig fungerer ypperlig, og de har klart å implementere en enkel, teknisk god løsning for brukerkontroll. Samfunnet vårt utvikler seg stadig mot å bli mer avhengig av digitale tjenester, og da er det absolutt essensielt at alle har tilgang til datamaskin og internett.. og biblioteket gjør her en glimrende jobb. Jeg har selv hatt bruk for dem når jeg har flyttet rundt.

De fungerer også i større og større grad som kultursentrum, med et bredere spenn av kulturaktiviteter.. og jeg er mye større fan av å hjelpe fram underveksten i kulturlivet enn jeg har av store sentraliserte statlige institusjoner.

Det suverent viktigste argumentet for biblioteket er derimot lesesalsplassene. Dra innom et hvilket som helst bibliotek, og du ser ungdom fra 12-18 sitte der i stillhet og jobbe med skolen. For mange ungdom som kommer fra turbulente hjem er biblioteket eneste stedet hvor de får ro til å konsentrere seg om fremtiden sin. Det ville vært en skam om de mistet denne muligheten.

... og bøkene? De skaper en veldig fin atmosfære, men jeg tror de samfunnsmessige konsekvensene av å slutte utlånet er mye mindre enn det å stenge bibliotekene vil være. Om man skal lempe litt på innkjøpsordningen for å spare penger og plass er noe man definitivt bør se på... men bibliotekene er kanskje det eneste offentlige rommet som ikke er gjennomkommersialisert, og det har stor verdi.

Legger vi dem ned er jeg redd Norge blir helt Gardermoen.
 • Populære innlegg fra denne bloggen

  Israel og Palestina

  Jeg har virkelig likt å komme tilbake til Israel og Palestina. Det er over 10 år siden jeg var her sist, og mye har forandret seg. Det som derimot ikke har forandret seg er hvor mye rart som skrives om Israel og Palestina hjemme. Dette er et blogginnlegg som handler litt om det. For ordens skyld, dette er ikke et innlegg som forsøker å gi et helhetlig og balansert bilde av konflikten.

  Mange vil kanskje synes dette er et veldig pro-Israelsk innlegg. Det er det sannhet i, men det gjør det ikke mindre viktig. Uansett hvilken side man heier på i en konflikt, så er det viktig at det man mener stemmer sånn noenlunde overens med virkeligheten. At Europa syntes synd på jødene og ønsket å hjelpe dem uavhengig av konsekvensene er jo faktisk en del av grunnen til at denne konflikten ble såpass ille som den har blitt. Å gjøre samme feilen bare i motsatt retning kommer virkelig ikke til å gjøre midt-østen til et bedre sted for folk flest.
  Det Israelske militæret I Hebron endte jeg opp med å bli tå…

  Best places to hang out

  Best spots to hang out for a while Mostly everywhere on earth has it charm, however some places are also just plain better than others. This is my short list of favourite spots to hang out on this here earth.


  Hualien Hualien is a slightly ugly and earthquaky city on the wild east coast of Taiwan. It's close to the gorgeous Taroka Gorge, which is why most people is visit. I however ended up coming back 3 times and spent over 4 weeks there in total. That doesn't sound that much, but as a backpacker doing nothing it's an eternity. So, what does Hualien have to offer?

  Well, Taiwan is famous for it's variety of tea and soft-drinks, with excellent stalls pretty much everywhere. In Hualien the native Taiwanese influence has resulted in a mix of chinese tea and native fruitdrinks that is just jaw-droppingly delicious. The wintermelon-tea in Hualien, and in Hualien only, is so delicious I can't think of any drink that is even comparable. Other than that, the city is managa…

  Sekulær kristen

  I både multikulturelle og strengt religiøse land får jeg ofte spørsmålet om jeg er kristen. Som regel svarer jeg 'ja' på dette spørsmålet. Det er selvfølgelig regelrett løgn, men føles fortsatt riktig fordi det forteller hvor i verden jeg hører hjemme. Av samme grunn, å svare 'nei' fører som regel til en lang rekke genuint vanskelige spørsmål om religion og identitet, som virkelig ikke er lette om personen du prater med kan rundt 20 engelske ord.

  I Europa, hvor vi har hatt nasjonalstaten som det bærende elementet, har det lenge vært nok å fortelle noen hvor man er fra. Utifra det kan man vite hva slags oppførsel man kan forvente og hva man skal forholde seg til. Det er bra, fordi det er faktisk ganske praktisk å vite om 'vi møtes klokka 10.00' betyr 'vi møtes nøyaktig klokka 10.00 og kommer du 2 minutter for sent blir jeg fornærmet' eller 'vi møtes en gang mellom 09.55 og 10.15, vi ringes om vi blir mer forsinket, men det er ingen big deal'.

  Etter…