Gå til hovedinnhold

Slemme krigsforbrytere og sånt

Kenya har nå demokratisk valgt en krigsforbryter til president ifølge db. Jeg har ingen banebrytende nye innsikter i hvorvidt Uhuru Kenyatta er slem eller ikke, men jeg synes dette stiller oss i et veldig merkelig lys.

Jeg vet dog at i Afrika er det et veldig vanlig synspunkt at Krigsforbryterdomstolen i Haag bare er enda en av mange måter vi bruker på å kontrollere og styre Afrika. Jeg må ærlig innrømme at jeg lurer på om de har et poeng.

Forskjellene i hvordan vi dreper

I Afrika er krig og vold fortsatt personlig. Det er stammer mot stammer, grupperinger mot grupperinger og mennesker mot mennesker. Deler av Afrika, særlig sentrale Afrika, er særdeles voldelige og usikre steder. Somalia og Zimbabwe er steder som er så fucka opp at det er vanskelig for oss å forstå... men samtidig, dette er noe Afrikanere er vant til og anser som en del av livet. De lever ikke livene sine i konstant frykt, og for det aller meste har de det rett og slett bra.

I Europa og USA er vi voldelige på en annen måte. Vi har mer eller mindre sluttet å drepe hverandre, men vi sender heller militæret vårt ut på militær-operasjoner til andre steder. Vi er også veldig opptatt av å overbevise oss selv om at de vi sender militæret vårt ut for å drepe er slemme. Noen ganger er det sant, ofte er det en grov forenkling av virkeligheten. Dette gjør at vi klarer å opprettholde et selvbilde som snille og hyggelige, samtidig som vi er alt annet. Absolutt alle som angriper eller dreper andre mener at det man selv gjør er rettferdig.. selv Breivik mente han oppførte seg moralsk.

I den siste tiden har vi bombet istykker Libya, angrepet og ødelagt Irak (som nå er et mye, mye verre land å leve i enn under Saddam), angrepet Afghanistan (som var ødelagt fra før av, men som selv om det er rimelig fucka, faktisk er et bedre land å bo i nå), ført en dronekrig hvor vi bevisst og kaldt tar ut storfamilier, bryllup og andre åpenbart sivile sammenkomster hvis noen påstår en av de som er der er medlem av Al-Qaeda. Dette har vi gjort systematisk i Pakistan og Yemen, noe som har dramatisk forverret fremtidsutsiktene for disse landene.. fordi befolkninga er fly forbanna på oss nå. Vi har også drevet med utstrakt og systematisk tortur.. både i det skjulte som i Abu Ghraib eller åpenlyst som i Guantanamo.. og alt dette har vi selvfølgelig kun gjort mot folk som ikke er hvite.

Forsvaret mot det jeg skriver er jo at det USA som har gjort, eller ledet, all denne krigføringen. Det er flere grunner til at jeg ikke kjøper denne innvendingen. For det første, for folk utenfor Europa og USA er vi to sider av samme sak. Vi samarbeider såpass tett at det ikke er spesielt interessant å forsøke å holde oss adskilt. For det andre, så har vi faktisk støttet alt dette. Norge sendte ingeniør-tropper til Irak og vi sendte stridende tropper til Afghanistan. Vi var med og bombet Libya og vi har ikke sagt et eneste ord om dronekrigføringen. Vi er delaktige.

Demokrati

Når vi da stiller andre lands demokratisk valgte politikere for krigsforbryterdomstolen blir det da litt merkelig. De har andre normer for hva slags vold som er akseptabel enn oss, og de er demokratisk valgt, Skal vi komme å si at vår vold er rettferdig, men din vold er uakseptabel..  og selv om majoriteten av befolkningen i landet du bor i er uenig med oss, skal vi dømme deg? 

Jeg synes hele greia er litt teit.

Populære innlegg fra denne bloggen

Israel og Palestina

Jeg har virkelig likt å komme tilbake til Israel og Palestina. Det er over 10 år siden jeg var her sist, og mye har forandret seg. Det som derimot ikke har forandret seg er hvor mye rart som skrives om Israel og Palestina hjemme. Dette er et blogginnlegg som handler litt om det. For ordens skyld, dette er ikke et innlegg som forsøker å gi et helhetlig og balansert bilde av konflikten.

Mange vil kanskje synes dette er et veldig pro-Israelsk innlegg. Det er det sannhet i, men det gjør det ikke mindre viktig. Uansett hvilken side man heier på i en konflikt, så er det viktig at det man mener stemmer sånn noenlunde overens med virkeligheten. At Europa syntes synd på jødene og ønsket å hjelpe dem uavhengig av konsekvensene er jo faktisk en del av grunnen til at denne konflikten ble såpass ille som den har blitt. Å gjøre samme feilen bare i motsatt retning kommer virkelig ikke til å gjøre midt-østen til et bedre sted for folk flest.
Det Israelske militæret I Hebron endte jeg opp med å bli tå…

Best places to hang out

Best spots to hang out for a while Mostly everywhere on earth has it charm, however some places are also just plain better than others. This is my short list of favourite spots to hang out on this here earth.


Hualien Hualien is a slightly ugly and earthquaky city on the wild east coast of Taiwan. It's close to the gorgeous Taroka Gorge, which is why most people is visit. I however ended up coming back 3 times and spent over 4 weeks there in total. That doesn't sound that much, but as a backpacker doing nothing it's an eternity. So, what does Hualien have to offer?

Well, Taiwan is famous for it's variety of tea and soft-drinks, with excellent stalls pretty much everywhere. In Hualien the native Taiwanese influence has resulted in a mix of chinese tea and native fruitdrinks that is just jaw-droppingly delicious. The wintermelon-tea in Hualien, and in Hualien only, is so delicious I can't think of any drink that is even comparable. Other than that, the city is managa…

Best food in the world

I little while ago I was accused of being a foodie. At first I thought that was a bit ridicilous, as I'll happily eat at McDonalds, gorge on sweet stuff by the galleons and couldn't care less about what the name of my cow was. However, the accusation does have some merits, as I certainly care more about food nowadays. To prove it, here's my list of recommended foods.

One word of warning though. The pictures are mostly illegally borrowed from the internet, and were the closest I could find to the meals I had.

10. Mongolian Meat Soup Without Meat  I had this soup in Zamiin-Hud, which is a dusty, grimy Mongolian bordertown next to China. It's a somewhat deserted town, with two cafes serving microwaved stuff and this one local place where all the mongolians ate (here, right at the north corner of the parking lot).

To say my expectations were low would be a gross understatement. The cafe barely had furniture, the staff had that thousand mile stare and didn't bat an eye w…