Gå til hovedinnhold

Flyktninger

Å dra seg selv opp av søla

Det er flere ting jeg ikke synes henger helt på greip med asyl-politikken i Norge. Før jeg skriver mer om det må jeg dog dele noen erfaringer fra den store, vide verden...

.. det finnes nemlig etterhvert mange eksempler på samfunn som klarer å dra seg selv opp av søla. Sør-Korea er en topp moderne stat; med kjøpekraft som nærmer seg vest-europeisk standard. På 70-tallet var like fattige som Nord-Korea. Dette har de gjort selv, og jeg må ærlig innrømme at jeg finner det dypt sjarmerende. I noen små øyeblikk så jeg også hvor stolte litt eldre Koreaenere er at over at vi kommer til deres samfunn og blir imponert. Dypt, dypt sjarmerende.

Teknologiske miljø med nyskapning og driv kan poppe opp på de merkeligste steder. Chennai i sør-øst India og Nairobi i Kenya har begge drivende interessante IT-miljøer. Colombia er et annet land i rivendes utvikling. 10 år siden var landet utrygt å reise rundt i for landets egne innbyggere, og Medillin var lekestua til en av verdens største narkotika-baroner. Nå har de et glimrende metrosystem (mye bedre enn Oslos) og trukket store deler av de fattige strøkene ut av fattigdom.. ved å installere vann, gatelys og strøm til absolutt alle hus. Fantastisk sjarmerende.

Selv om Kina får mye pepper for utenrikspolitikken sin i Norge (noe fortjent, mye fullstendig ufortjent.. er ganske dramatisk forskjell på dekningen i norsk og utenlandsk presse her), så man må også trekke fram hvor mange hundre millioner kinesere som har blitt løftet ut av fattigdom de siste 20 årene. Dette er også mennesker som har fått vesentlig bedre og mer verdige liv.

Så, hva er poenget med dette? Vel, jeg kjøper ikke fattigdom eller mangel på muligheter som noen moralsk grunn til å få slippe inn i Norge lenger. Både samfunn og individer har mulighet til å ta seg sammen og skape noe sammen, og det er nok av eksempel på det ute i verden..

.. og det er også nok av land med massive naturressurser. Norge er kanskje det eneste som har klart å stable et bra samfunn på beina og delt rikdommen rettferdig. Vi skal ikke være flau over at Norge går bra; vi skal være stolte av det... og hvor enn lite jeg liker denne versjonen av Arbeiderpartet; de og resten av politikerene våre skal ha mye av æren for det.

Flyktninger flest

Flyktninger flest hopper ikke på et fly til Norge. Det burde være rimelig åpenbart. De har nettopp forlatt alt de eier og har. Flyktninger flest drar til nærmeste naboland. Akkurat nå er de største pressområdene Ethiopia for somaliere, samt Tyrkia, Jordan og Libanon for syriere. Dette er alle land som uforskyldt får konsekvensene av uroligheter i nabo-regionen.

Det er også veldig mange flyktninger. Avhengig av hvilken situasjon man ser på er det fra hundretusener til millioner. Å slippe inn noen tusen monner rett og slett ikke. Det har null effekt på den større situasjonen, men har en negativ innvirkning på det norske samfunnet. Vi ender opp med å bruke masse ressurser på å sjekke, bearbeide og byråkratisere hvem som er verdige asyl-søkere. Vi bruker masse ressurser på å bosette, fø og passe på asyl-søkerene som her er og venter... og vi bruker masse ressurser på å forsøke å integrere mennesker som overhodet ikke er vant til moderne samfunn etterpå. Det sier seg selv at det er særdeles vanskelig.

Om man virkelig ønsket å gjøre noe som genuint hjalp problemet, istedenfor å lette samvittigheten til enkelte her, hadde vi brukt disse pengene på flyktningeneleirene i landene det gjelder. Særlig Ethiopia, som ikke er det rikeste landet i utgangspunktet, trenger og fortjener hjelp.. men å hjelpe Syrerene som har flyktet Syria hadde heller ikke vært en dum ide. Dette er tross alt dønn uskyldige, ytterst vanlige mennesker som er fullstendig uforskyldt i situasjonen de har kommet opp i. 

Vi kunne sørget for at veldig mange flyktningers livssituasjon ble vesentlig forbedret hvis vi hadde baller nok til å sørge for å bruke pengene våre bedre.

Arbeidsinnvandring

Det kommer noen ganger argumenter om at Norge trenger innvandring for framtiden. Vel, det er mer enn nok av hardt-arbeidene gode individer fra omtrent alle steder av verden som gjerne hadde tatt imot de økonomiske mulighetene det er i Norge. Det er veldig, veldig mange mennesker der ute som genuint hadde beriket det norske samfunnet. 

Hele Øst-Asia kan iallefall tas med i den kategorien, mesteparten av Sør-Amerika.. nå om dagen faktisk også store deler av Sør-Europa. Det finnes også nok av gode mennesker i resten av verden også, men skal man trives i et samfunn som det norske.. særlig med klimaet og vinterene her.. så man være sånn halvveis akklamitisert til det moderne samfunnet.. og jeg tror heller ikke vi skal undervurdere hvor sære vi er her oppe på berget heller.

Jeg hadde gjerne sett at man åpnet for arbeidsinnvandring til Norge.. og satt strenge, men rettferdige krav til de som kom. Klarer man ikke forsørge seg selv mister man arbeidstillatelsen, og har man klart å forsørge seg selv over en lang tidsperiode (5 år og man må ha lært norsk?) får man permanenet oppholdstillatelse og fulle trygde/pensjonsrettigheter. Det synes jeg hadde vært rettferdig, og det hadde beriket og hjulpet det norske samfunnet.

Populære innlegg fra denne bloggen

Israel og Palestina

Jeg har virkelig likt å komme tilbake til Israel og Palestina. Det er over 10 år siden jeg var her sist, og mye har forandret seg. Det som derimot ikke har forandret seg er hvor mye rart som skrives om Israel og Palestina hjemme. Dette er et blogginnlegg som handler litt om det. For ordens skyld, dette er ikke et innlegg som forsøker å gi et helhetlig og balansert bilde av konflikten.

Mange vil kanskje synes dette er et veldig pro-Israelsk innlegg. Det er det sannhet i, men det gjør det ikke mindre viktig. Uansett hvilken side man heier på i en konflikt, så er det viktig at det man mener stemmer sånn noenlunde overens med virkeligheten. At Europa syntes synd på jødene og ønsket å hjelpe dem uavhengig av konsekvensene er jo faktisk en del av grunnen til at denne konflikten ble såpass ille som den har blitt. Å gjøre samme feilen bare i motsatt retning kommer virkelig ikke til å gjøre midt-østen til et bedre sted for folk flest.
Det Israelske militæret I Hebron endte jeg opp med å bli tå…

Best places to hang out

Best spots to hang out for a while Mostly everywhere on earth has it charm, however some places are also just plain better than others. This is my short list of favourite spots to hang out on this here earth.


Hualien Hualien is a slightly ugly and earthquaky city on the wild east coast of Taiwan. It's close to the gorgeous Taroka Gorge, which is why most people is visit. I however ended up coming back 3 times and spent over 4 weeks there in total. That doesn't sound that much, but as a backpacker doing nothing it's an eternity. So, what does Hualien have to offer?

Well, Taiwan is famous for it's variety of tea and soft-drinks, with excellent stalls pretty much everywhere. In Hualien the native Taiwanese influence has resulted in a mix of chinese tea and native fruitdrinks that is just jaw-droppingly delicious. The wintermelon-tea in Hualien, and in Hualien only, is so delicious I can't think of any drink that is even comparable. Other than that, the city is managa…

Best food in the world

I little while ago I was accused of being a foodie. At first I thought that was a bit ridicilous, as I'll happily eat at McDonalds, gorge on sweet stuff by the galleons and couldn't care less about what the name of my cow was. However, the accusation does have some merits, as I certainly care more about food nowadays. To prove it, here's my list of recommended foods.

One word of warning though. The pictures are mostly illegally borrowed from the internet, and were the closest I could find to the meals I had.

10. Mongolian Meat Soup Without Meat  I had this soup in Zamiin-Hud, which is a dusty, grimy Mongolian bordertown next to China. It's a somewhat deserted town, with two cafes serving microwaved stuff and this one local place where all the mongolians ate (here, right at the north corner of the parking lot).

To say my expectations were low would be a gross understatement. The cafe barely had furniture, the staff had that thousand mile stare and didn't bat an eye w…