Gå til hovedinnhold

Rom-folk

Rom-folk er de som før ble kallt sigøynere. Ingen er helt sikre på hvorfor man plutselig byttet navn, men det er samme folkeslaget. Sigøynerene har en ganske særegen kultur, og er historisk sett veldig, veldig fascinerende. Dette er en halvveis kort blogg-post, hvor jeg først forsøkte å skrive litt nøytralt, men endte opp frustrert over hvor blodig urettferdig det som skjer er. Dette er ikke et balansert og gjennomtenkt innlegg.

Rumenere og Rom-folk


Til høyre har vi en etnisk rumener. Han er født i Romania, som har hovedstaden București. Han prater 

Rumensk mann
rumensk, et latinsk språk som ligner ganske mye på italiensk. De fleste andre landene i øst-europa prater, som de fleste vet, slaviske språk og ligner dermed mest på russisk.

Romania er en del av EU, men er det fattigste landet der. En stor del av grunnen er nok en gjennomkorrupt politikk og mangel på evne til å få samarbeidet til det felles beste. Hvorfor vet jeg ikke. men i skarp motsetning til Polen, som har utviklet seg enormt, har det knapt skjedd noe positivt innad i Romania siste 10 årene.. til tross for at rumenere flest virker ålreite og arbeidsomme.


Her har vi et bilde av en sigøyner-familie (altså rom-folk). Sigøynerene kommer hovedsaklig fra Romania og Bulgaria, men de finnes over hele Sør-Europa. I resten av Sør-Europa er de dog endel av samfunnet i mye større grad enn vi har sett i Norge.

Sigøynere som kommer til Norge virker det som for det aller meste kommer fra Romania. Dette er de fattigste blant de fattige, og det er ikke forbausendes at de økonomiske problemene i Sør-Europa har truffet dem spesielt hardt. Om man finner dem lite sjarmerende, så er det verdt å tenke på at de fattigste fra et hvilket land som helst land (white trash i USA, tigger-mafiaene i New Delhi, private militsene i sentral-Afrika) sjeldent er spesielt sjarmende. Fattige folk legger i det hele tatt sjelden spesielt mye innsats inn i å bli likt av oss rikinger... så det er i utgangspunktet mange gode grunner til å synes synd på dem.

Til gjengjeld, så er det også ytterst utrolig imponerendes akkurat hvor lite sjarmerende disse menneskene er. Jeg har nemlig pratet nok med fattige i andre deler av verden, og de er ikke dumme mennesker. Lever man fra hånd til munn får man riktignok et ganske annet perspektiv på livet, ofte et rimelig kynisk et, men dumme er de ikke. Setter man krav om at de skal grave hull å drite i istedenfor å gjøre det på helt tilfeldige steder (12-åringer på tur skjønner dette) og plukke opp søpla si etter seg klarer de dette. Man blir virkelig ikke komplett ubrukelig som menneske så fort man blir fattig.

I tillegg til å gi komplett fanden om de griser ned byene våre, gir de også komplett fanden i våre sosiale koder, og det er viktig å skjønne. Det holder ikke å snøfte fornærmet hvis noen bryter din personlige sfære, man må faktisk gi skikkelig uttrykk for misnøye hvis man vil forvente at signalet skal mottas. Jeg har forståelse for at noen argumenterer for at vi må tåle at fattige kommer og tigger, men jeg har liten forståelse for at jeg må akseptere noe som helst 2 cm unna nesa mi. Jeg gjør det ikke i utlandet, og opplever at utlendinger flest forstår det, og forventer ikke å måtte akseptere det når jeg kommer hjem heller.

Det er også viktig å innse at opp igjennom tidene er dette en folkegruppe som mange har forsøkt å hjelpe.. men ikke bare ønsker de ikke at barna sine skal gå på skolen, de nekter dem det om barna selv vil. Gitt hvor mange fattige rundt omkring i verden som kjemper desperat for å gi barna sine et bedre liv, og jeg har møtt veldig, veldig mange av dem.. så er det rett og slett hjerteskjærende og vondt å se hva Sigøynerene gjør med barna sine.. og det er tilsvarende vondt å se nordmenn belønne denne atferden. Jeg får faktisk en tåre i øyekroken bare av å skrive dette, fordi det er blodig urettferdig og ytterst moralsk feil.. og jeg forsøkte faktisk å skrive denne posten rimelig nøytralt, men det bare skriker inni meg at dette er feil.

Jeg er selv blant de reisende som forsøker å kjøpe mest mulig fra fattigst mulig mennesker, fordi jeg ønsker å premiere de som faktisk forsøker å leve gode liv. Jeg vet at dama som satt med et pledd på fortauet 14 timer om dagen og solgte parapalyer i Djibouti (verdens varmeste land) kunne tjent mer penger på tigging, men hun gjorde det ikke fordi hun hadde ære og stolthet. Det er veldig, veldig mange mennesker som henne rundt omkring (selv om flesteparten selger sokker, slips eller ting som henger litt på greip å selge). I tillegg til at dette i seg selv bør premieres, er det også denne type mennesker som kommer til å bruke pengene fornuftig til barna sines beste....

... og da gjør det bare vondt at folk gir penger til mennesker som er veldig, veldig langt fra å fortjene det. Det er bare, vel.... feil.

Populære innlegg fra denne bloggen

Israel og Palestina

Jeg har virkelig likt å komme tilbake til Israel og Palestina. Det er over 10 år siden jeg var her sist, og mye har forandret seg. Det som derimot ikke har forandret seg er hvor mye rart som skrives om Israel og Palestina hjemme. Dette er et blogginnlegg som handler litt om det. For ordens skyld, dette er ikke et innlegg som forsøker å gi et helhetlig og balansert bilde av konflikten.

Mange vil kanskje synes dette er et veldig pro-Israelsk innlegg. Det er det sannhet i, men det gjør det ikke mindre viktig. Uansett hvilken side man heier på i en konflikt, så er det viktig at det man mener stemmer sånn noenlunde overens med virkeligheten. At Europa syntes synd på jødene og ønsket å hjelpe dem uavhengig av konsekvensene er jo faktisk en del av grunnen til at denne konflikten ble såpass ille som den har blitt. Å gjøre samme feilen bare i motsatt retning kommer virkelig ikke til å gjøre midt-østen til et bedre sted for folk flest.
Det Israelske militæret I Hebron endte jeg opp med å bli tå…

Best places to hang out

Best spots to hang out for a while Mostly everywhere on earth has it charm, however some places are also just plain better than others. This is my short list of favourite spots to hang out on this here earth.


Hualien Hualien is a slightly ugly and earthquaky city on the wild east coast of Taiwan. It's close to the gorgeous Taroka Gorge, which is why most people is visit. I however ended up coming back 3 times and spent over 4 weeks there in total. That doesn't sound that much, but as a backpacker doing nothing it's an eternity. So, what does Hualien have to offer?

Well, Taiwan is famous for it's variety of tea and soft-drinks, with excellent stalls pretty much everywhere. In Hualien the native Taiwanese influence has resulted in a mix of chinese tea and native fruitdrinks that is just jaw-droppingly delicious. The wintermelon-tea in Hualien, and in Hualien only, is so delicious I can't think of any drink that is even comparable. Other than that, the city is managa…

Best food in the world

I little while ago I was accused of being a foodie. At first I thought that was a bit ridicilous, as I'll happily eat at McDonalds, gorge on sweet stuff by the galleons and couldn't care less about what the name of my cow was. However, the accusation does have some merits, as I certainly care more about food nowadays. To prove it, here's my list of recommended foods.

One word of warning though. The pictures are mostly illegally borrowed from the internet, and were the closest I could find to the meals I had.

10. Mongolian Meat Soup Without Meat  I had this soup in Zamiin-Hud, which is a dusty, grimy Mongolian bordertown next to China. It's a somewhat deserted town, with two cafes serving microwaved stuff and this one local place where all the mongolians ate (here, right at the north corner of the parking lot).

To say my expectations were low would be a gross understatement. The cafe barely had furniture, the staff had that thousand mile stare and didn't bat an eye w…