Gå til hovedinnhold

Anbefaling, Bjørn Stærks kronikk

Da jeg er rimelig opptatt med eksamenslesing har jeg ikke skrevet noe på en stund. Jeg leser fortsatt mye, og denne kronikken til Bjørn Stærk er særdeles god. Jeg anbefaler alle som er i det minste bittelitt opptatt av samfunnsdebatten å lese den.

Han klarer å vise hvordan innvandringen til Norge har gått litt over stokk og stein ved å sette dette i et historisk perspektiv, uten å skylde på innvandrene selv... samt sammenligne oss med andre land med et ganske bredt perspektiv.

Han problematiserer også selve asylsøker og flyktning-begrepene, fordi det er virkelig ikke flyktninger flest som kommer til Norge. Flyktninger flest er i flyktninge-leire i nabolandene, fordi flyktninger flest hopper virkelig ikke på et fly til Norge når de flykter fra krigføring og jævelskap.

Uten å være like direkte konfrontrende som jeg ville vært klarer han å få fram dette.. imens jeg bare vil dunke hodet i veggen når jeg hører folk argumentere for at vi må hjelpe og redde mennesker i nød med å slippe dem inn og integrere dem her. Jeg holder meg til at det er ytterst fullstendig galskap hvor mye penger vi bruker på asylmottak og vurdering av søknader, kontra hvor vannvittig mye godt vi kunne gjort for syrierene i tyrkiske leire, eller somalierene i Ethiopiske leire for de samme pengene... og alt fordi noen ikke ønsker å forholde seg til verdens realiteter.

Som en som har forsøkt å skrive en del selv blir jeg også dog fortsatt ganske snurt og misunnelig når noen legger fram "mine" meninger på en særdeles mye bedre måte enn jeg selv hadde klart.

Populære innlegg fra denne bloggen

Israel og Palestina

Jeg har virkelig likt å komme tilbake til Israel og Palestina. Det er over 10 år siden jeg var her sist, og mye har forandret seg. Det som derimot ikke har forandret seg er hvor mye rart som skrives om Israel og Palestina hjemme. Dette er et blogginnlegg som handler litt om det. For ordens skyld, dette er ikke et innlegg som forsøker å gi et helhetlig og balansert bilde av konflikten.

Mange vil kanskje synes dette er et veldig pro-Israelsk innlegg. Det er det sannhet i, men det gjør det ikke mindre viktig. Uansett hvilken side man heier på i en konflikt, så er det viktig at det man mener stemmer sånn noenlunde overens med virkeligheten. At Europa syntes synd på jødene og ønsket å hjelpe dem uavhengig av konsekvensene er jo faktisk en del av grunnen til at denne konflikten ble såpass ille som den har blitt. Å gjøre samme feilen bare i motsatt retning kommer virkelig ikke til å gjøre midt-østen til et bedre sted for folk flest.
Det Israelske militæret I Hebron endte jeg opp med å bli tå…

Best places to hang out

Best spots to hang out for a while Mostly everywhere on earth has it charm, however some places are also just plain better than others. This is my short list of favourite spots to hang out on this here earth.


Hualien Hualien is a slightly ugly and earthquaky city on the wild east coast of Taiwan. It's close to the gorgeous Taroka Gorge, which is why most people is visit. I however ended up coming back 3 times and spent over 4 weeks there in total. That doesn't sound that much, but as a backpacker doing nothing it's an eternity. So, what does Hualien have to offer?

Well, Taiwan is famous for it's variety of tea and soft-drinks, with excellent stalls pretty much everywhere. In Hualien the native Taiwanese influence has resulted in a mix of chinese tea and native fruitdrinks that is just jaw-droppingly delicious. The wintermelon-tea in Hualien, and in Hualien only, is so delicious I can't think of any drink that is even comparable. Other than that, the city is managa…

Sekulær kristen

I både multikulturelle og strengt religiøse land får jeg ofte spørsmålet om jeg er kristen. Som regel svarer jeg 'ja' på dette spørsmålet. Det er selvfølgelig regelrett løgn, men føles fortsatt riktig fordi det forteller hvor i verden jeg hører hjemme. Av samme grunn, å svare 'nei' fører som regel til en lang rekke genuint vanskelige spørsmål om religion og identitet, som virkelig ikke er lette om personen du prater med kan rundt 20 engelske ord.

I Europa, hvor vi har hatt nasjonalstaten som det bærende elementet, har det lenge vært nok å fortelle noen hvor man er fra. Utifra det kan man vite hva slags oppførsel man kan forvente og hva man skal forholde seg til. Det er bra, fordi det er faktisk ganske praktisk å vite om 'vi møtes klokka 10.00' betyr 'vi møtes nøyaktig klokka 10.00 og kommer du 2 minutter for sent blir jeg fornærmet' eller 'vi møtes en gang mellom 09.55 og 10.15, vi ringes om vi blir mer forsinket, men det er ingen big deal'.

Etter…