Gå til hovedinnhold

Mitt liv som fattig

Stakkars meg

Jeg er fattig. Jeg er en av Norges 200.000 ansiktsløse fattige. I kun tre av de 34 årene jeg har levd har jeg hatt inntekt over den offisielle fattigdomsgrensen i Norge. Den er forøvrig på 235.200 eller 196.000 kr avhengig av hvilken definisjon du bruker.

Leieboligen min er rundt 12 kvadratmeter og jeg har særdeles få eiendeler. Jeg eier ingen bil, knapt møbler, ikke spesielt mye klær og har ikke spesielt mye penger til overs. Når vennene mine spiser middag ute jevnlig synes jeg det er fryktelig dyrt. Å bli med på pengebruken deres er ukomfortabelt.

Jeg møter alle de offisielle kravene til fattigdom og når politikere snakker om "få slutt på fattigdommen i Norge" er det meg de prater om. Har jeg det ikke fælt?

Litt selvforherligelse isteden

Alle som kjenner meg vet selfølgelig bedre. Jeg jobber akkurat så mye som jeg har lyst til, og bruker pengene mine på andre ting enn folk flest. Blir jeg lei av å jobbe sier jeg opp jobben og gjør noe annet. De første gangene jeg ble lei reiste jeg rundt i verden. Det har blitt rundt 80 land nå, mange av dem både eksotiske og/eller utrygge. Sist gang jeg ble lei bestemte jeg meg for å ta min andre mastergrad. Jeg er siv.ing. fra før av, og snart har jeg også en mastergrad i matematikk. Jeg bor kjempebillig på en fantastisk studentbolig. Jeg deler kjøkken med masse fantastiske mennesker (selv om jeg ikke var spesielt sosial ifjor, første året tilbake på studier var skikkelig, skikkelig tøft) og livet mitt er bra.

Fattigdomsdebatten

Når debattene om fattigdom faktisk omhandler meg viser det at fattigdomsdebatten i Norge i stor grad er tøys. Ja, selvfølgelig har vi sosiale problemer i Norge. Ja, vi har visse grupper mennesker som har tøffe liv. Å være alenemor er ikke enkelt. Norge er ikke perfekt.

Vi har derimot ikke tradisjonell fattigdom i Norge og å snakke om fattigdom i Norge er regelrett tøys. Hvor mange sulter? Hvor mange har ikke råd til bolig? Når noen har funnet på en ny definisjon av fattigdom som gjør at store deler av befolkningen plutselig telles som fattige, når de uansett har råd til hva enn de vil (bare ikke alt samtidig) er den nye definisjonen tøys.

Populære innlegg fra denne bloggen

Israel og Palestina

Jeg har virkelig likt å komme tilbake til Israel og Palestina. Det er over 10 år siden jeg var her sist, og mye har forandret seg. Det som derimot ikke har forandret seg er hvor mye rart som skrives om Israel og Palestina hjemme. Dette er et blogginnlegg som handler litt om det. For ordens skyld, dette er ikke et innlegg som forsøker å gi et helhetlig og balansert bilde av konflikten.

Mange vil kanskje synes dette er et veldig pro-Israelsk innlegg. Det er det sannhet i, men det gjør det ikke mindre viktig. Uansett hvilken side man heier på i en konflikt, så er det viktig at det man mener stemmer sånn noenlunde overens med virkeligheten. At Europa syntes synd på jødene og ønsket å hjelpe dem uavhengig av konsekvensene er jo faktisk en del av grunnen til at denne konflikten ble såpass ille som den har blitt. Å gjøre samme feilen bare i motsatt retning kommer virkelig ikke til å gjøre midt-østen til et bedre sted for folk flest.
Det Israelske militæret I Hebron endte jeg opp med å bli tå…

Best places to hang out

Best spots to hang out for a while Mostly everywhere on earth has it charm, however some places are also just plain better than others. This is my short list of favourite spots to hang out on this here earth.


Hualien Hualien is a slightly ugly and earthquaky city on the wild east coast of Taiwan. It's close to the gorgeous Taroka Gorge, which is why most people is visit. I however ended up coming back 3 times and spent over 4 weeks there in total. That doesn't sound that much, but as a backpacker doing nothing it's an eternity. So, what does Hualien have to offer?

Well, Taiwan is famous for it's variety of tea and soft-drinks, with excellent stalls pretty much everywhere. In Hualien the native Taiwanese influence has resulted in a mix of chinese tea and native fruitdrinks that is just jaw-droppingly delicious. The wintermelon-tea in Hualien, and in Hualien only, is so delicious I can't think of any drink that is even comparable. Other than that, the city is managa…

Best food in the world

I little while ago I was accused of being a foodie. At first I thought that was a bit ridicilous, as I'll happily eat at McDonalds, gorge on sweet stuff by the galleons and couldn't care less about what the name of my cow was. However, the accusation does have some merits, as I certainly care more about food nowadays. To prove it, here's my list of recommended foods.

One word of warning though. The pictures are mostly illegally borrowed from the internet, and were the closest I could find to the meals I had.

10. Mongolian Meat Soup Without Meat  I had this soup in Zamiin-Hud, which is a dusty, grimy Mongolian bordertown next to China. It's a somewhat deserted town, with two cafes serving microwaved stuff and this one local place where all the mongolians ate (here, right at the north corner of the parking lot).

To say my expectations were low would be a gross understatement. The cafe barely had furniture, the staff had that thousand mile stare and didn't bat an eye w…