Gå til hovedinnhold

Sjansen for at Carlsen vinner VM

Sjakk-ratinger er ganske morsomme. De sier kort og godt hvor mange poeng to spillere som skal spille mot hverandre i gjennomsnitt skal få. Spiller man enn turnering og får mer poeng enn man i gjennomsnitt skulle fått, går ratingen opp. Tilsvarende, får man mindre poeng går ratingen ned. Disse fungerer forbausendes godt i det store og hele.

Carlsen har for øyeblikket en rating på 2863 og Anand har en rating på 2776. Bruker man formelen for utregning av forventet result (her på wikipedia) får man at Carlsen i snitt skal få 0.62 poeng per kamp, og Anand 0.37 ifølge ratingene deres. For å gjøre ett overslag over hva sjansen for at Carlsen vinner om begge spiller "normalt" bra trenger vi å gjøre hvor mange poeng han får i gjennomsnitt per match til sannsynligheter for vinn/remis/tap.

Rundt 35% av alle toppkamper ender i remis (her). Antar vi at sjansen for remis er 35%, må Carlsen vinne 44.5% av kampene for å i gjennomsnitt få 0.62 poeng. Anand vinner dermed 20.5% av kampene.

Med 1.5 poeng til Carlsen etter 2 kamper kan vi dermed veldig enkelt regne ut sannsynligheten for at Carlsen vinner etter 12 kamper, vel og merke om begge spiller som normalt. Dette kan gjøres med følgende R-kode:
res = replicate(10000,sum(sample(c(1,0.5,0),p=c(0.445,0.35,0.205),10,replace=TRUE)))+1.5
Da kan vi sjekke sannsynlighetene:
> sum(res == 6)/10000
[1] 0.0638
> sum(res < 6)/10000
[1] 0.0561
> sum(res > 6)/10000
[1] 0.8801
Carlsen har med andre ord 88% sannsynlighet for å regelrett vinne, 6.4% for at de trenger ett ekstra parti og 5.6% sjanse for å tape direkte. Tar du deretter med at Carlsen virker å ha et psykologisk overtak på Anand virker sjansene for at han skal rote bort dette små. Han er en såpass mye bedre spiller.


Populære innlegg fra denne bloggen

Israel og Palestina

Jeg har virkelig likt å komme tilbake til Israel og Palestina. Det er over 10 år siden jeg var her sist, og mye har forandret seg. Det som derimot ikke har forandret seg er hvor mye rart som skrives om Israel og Palestina hjemme. Dette er et blogginnlegg som handler litt om det. For ordens skyld, dette er ikke et innlegg som forsøker å gi et helhetlig og balansert bilde av konflikten.

Mange vil kanskje synes dette er et veldig pro-Israelsk innlegg. Det er det sannhet i, men det gjør det ikke mindre viktig. Uansett hvilken side man heier på i en konflikt, så er det viktig at det man mener stemmer sånn noenlunde overens med virkeligheten. At Europa syntes synd på jødene og ønsket å hjelpe dem uavhengig av konsekvensene er jo faktisk en del av grunnen til at denne konflikten ble såpass ille som den har blitt. Å gjøre samme feilen bare i motsatt retning kommer virkelig ikke til å gjøre midt-østen til et bedre sted for folk flest.
Det Israelske militæret I Hebron endte jeg opp med å bli tå…

Best places to hang out

Best spots to hang out for a while Mostly everywhere on earth has it charm, however some places are also just plain better than others. This is my short list of favourite spots to hang out on this here earth.


Hualien Hualien is a slightly ugly and earthquaky city on the wild east coast of Taiwan. It's close to the gorgeous Taroka Gorge, which is why most people is visit. I however ended up coming back 3 times and spent over 4 weeks there in total. That doesn't sound that much, but as a backpacker doing nothing it's an eternity. So, what does Hualien have to offer?

Well, Taiwan is famous for it's variety of tea and soft-drinks, with excellent stalls pretty much everywhere. In Hualien the native Taiwanese influence has resulted in a mix of chinese tea and native fruitdrinks that is just jaw-droppingly delicious. The wintermelon-tea in Hualien, and in Hualien only, is so delicious I can't think of any drink that is even comparable. Other than that, the city is managa…

Sekulær kristen

I både multikulturelle og strengt religiøse land får jeg ofte spørsmålet om jeg er kristen. Som regel svarer jeg 'ja' på dette spørsmålet. Det er selvfølgelig regelrett løgn, men føles fortsatt riktig fordi det forteller hvor i verden jeg hører hjemme. Av samme grunn, å svare 'nei' fører som regel til en lang rekke genuint vanskelige spørsmål om religion og identitet, som virkelig ikke er lette om personen du prater med kan rundt 20 engelske ord.

I Europa, hvor vi har hatt nasjonalstaten som det bærende elementet, har det lenge vært nok å fortelle noen hvor man er fra. Utifra det kan man vite hva slags oppførsel man kan forvente og hva man skal forholde seg til. Det er bra, fordi det er faktisk ganske praktisk å vite om 'vi møtes klokka 10.00' betyr 'vi møtes nøyaktig klokka 10.00 og kommer du 2 minutter for sent blir jeg fornærmet' eller 'vi møtes en gang mellom 09.55 og 10.15, vi ringes om vi blir mer forsinket, men det er ingen big deal'.

Etter…