Gå til hovedinnhold

Trump og sånt

Noen kjapt skrevne tanker om Trump. Ta det som det er.

For alle som er redde eller nervøse for Trump: Ikke vær det. Hovedsaklig har han en trussel om man er blant menneskene som har fått dominere ordskiftet i vestlige media. Det er verken deg eller meg.

I hvor stor grad vi har blitt bombardert av negative følelseshistorier om hvor slem og dum han er sier egentlig veldig mye om hvem som har noe å tape med han som president. At han vant såpass klart uten at noen medier var i nærheten av å forutse sier egentlig det meste om hvor skjev og flau dekningen om han har vært. Det er derimot ikke noe nytt. Så hva blir konsekvensene av dette?

Innenriks

Innenriks vurderte jeg før valget Trumps og Clintons muligheter for positive resultater som rundt omkring like lave. Begge kommer til å måtte streve med en gjenstridig og særdeles lite samarbeidsvillig republikansk kongress, og begge kommer til å lide under det ødelagte politiske klimaet. Clinton som demokrat hadde fått det mye verre en Trump som republikansk outsider, men hun er til gjengjeld en mye mer dreven politiker. De neste 4 årene hadde blitt et tragikomisk sirkus uansett.

Med Trump nå valgt inn som president er det derimot mye større sannsynlighet for at partiene og USA reformerer de politiske systemene, fordi menneskene som tidligere tjente på å være på toppen av dette systemet ikke lenger gjør det. I 20-års perspektiv tror jeg Trump er det beste som kunne skjedd.

Det er også verdt å merke seg at presidenten i USA er et bemerkelsesverdig svakt embete. Obama, som er bemerkelsesverdig flink til å si og mene vettuge ting, klarte aldri å stå for annet en stø kurs. Jeg tror dermed Trumps manglende talebegavelser kommer til å ha like stor innvirkning på den faktiske politikken som Obama's ekstra-ordinære talebegavelser: Absolutt ingenting.

Utenriks - Midtøsten

Igjennom de lekkede e-mailene fra Clinton har vi fått vite at det var hun personlig som tvingte igjennom det håpløse angrepet på Libya, som er direkte foranledning til majoriteten av flyktningekrisen vi opplever i Europa. Hun har også vært den som har pushet sterkest på for støtte til Jihadister i Syria (vi har bare kallt dem noe annet) i kampen mot Assad og Iran. At hun samtidig har mottatt massiv økonomisk støtte til Clinton Foundation fra Qatar og Saudi-Arabia, som også aktivt støtter Jihadistene i Syria, er virkelig ikke bra.

Vi burde dermed være særdeles glad for at vi slipper mer av politikken hennes, fordi den har direkte gjort midt-østen til et helvete for altfor mange mennesker. Trump har uttalt at han ønsker en pragmatisk tilnærming til midt-østen, og gjerne samarbeider med Putin om Syria. En president som ikke på forhånd har valgt side i Shia/Sunni konflikten er det suverent beste som kunne skjedd midt-østen. Jeg har knapt ord for hvor lettet jeg er over at midt-østen nå iallefall har en mulighet til positiv utvikling.

Utenriks - Kina 

Når det gjelder Nord-Korea, Kina, samt konfliktene i South China Sea er derimot bildet motsatt. Clinton har vist politisk teft der som utenriksminister, og kjørt en god klar linje igjennom kompliserte konflikter. Samtidig som Clinton har vært overbevisende her, er Trump ett sterkt fare-moment. Lederene i midt-østen bryr seg filla om hva som detter ut av munnen hans, men Kina har over lang tid vært hårsåre mot utenlandsk innblanding i hva de anser som deres interne politikk. Her er det potensiale for unødvendig eskalering av konflikt, og det er skremmende.

Det er også liten tvil om at Kina, som sterkeste regionale makt, er sjeleglad for at Trump er valgt. Han mangler ekspertisen som trengs for å trekke de vanskelige linjene mellom å beskytte alliansepartnere og samtidig trekke Kina inn i det globale fellesskapet. Det vi bør håpe på er at han skjønner sine egne begrensninger her, og finner en utenriksminister med spesialkompetanse på Asia. Jeg tviler litt.
Populære innlegg fra denne bloggen

Israel og Palestina

Jeg har virkelig likt å komme tilbake til Israel og Palestina. Det er over 10 år siden jeg var her sist, og mye har forandret seg. Det som derimot ikke har forandret seg er hvor mye rart som skrives om Israel og Palestina hjemme. Dette er et blogginnlegg som handler litt om det. For ordens skyld, dette er ikke et innlegg som forsøker å gi et helhetlig og balansert bilde av konflikten.

Mange vil kanskje synes dette er et veldig pro-Israelsk innlegg. Det er det sannhet i, men det gjør det ikke mindre viktig. Uansett hvilken side man heier på i en konflikt, så er det viktig at det man mener stemmer sånn noenlunde overens med virkeligheten. At Europa syntes synd på jødene og ønsket å hjelpe dem uavhengig av konsekvensene er jo faktisk en del av grunnen til at denne konflikten ble såpass ille som den har blitt. Å gjøre samme feilen bare i motsatt retning kommer virkelig ikke til å gjøre midt-østen til et bedre sted for folk flest.
Det Israelske militæret I Hebron endte jeg opp med å bli tå…

Best places to hang out

Best spots to hang out for a while Mostly everywhere on earth has it charm, however some places are also just plain better than others. This is my short list of favourite spots to hang out on this here earth.


Hualien Hualien is a slightly ugly and earthquaky city on the wild east coast of Taiwan. It's close to the gorgeous Taroka Gorge, which is why most people is visit. I however ended up coming back 3 times and spent over 4 weeks there in total. That doesn't sound that much, but as a backpacker doing nothing it's an eternity. So, what does Hualien have to offer?

Well, Taiwan is famous for it's variety of tea and soft-drinks, with excellent stalls pretty much everywhere. In Hualien the native Taiwanese influence has resulted in a mix of chinese tea and native fruitdrinks that is just jaw-droppingly delicious. The wintermelon-tea in Hualien, and in Hualien only, is so delicious I can't think of any drink that is even comparable. Other than that, the city is managa…

Best food in the world

I little while ago I was accused of being a foodie. At first I thought that was a bit ridicilous, as I'll happily eat at McDonalds, gorge on sweet stuff by the galleons and couldn't care less about what the name of my cow was. However, the accusation does have some merits, as I certainly care more about food nowadays. To prove it, here's my list of recommended foods.

One word of warning though. The pictures are mostly illegally borrowed from the internet, and were the closest I could find to the meals I had.

10. Mongolian Meat Soup Without Meat  I had this soup in Zamiin-Hud, which is a dusty, grimy Mongolian bordertown next to China. It's a somewhat deserted town, with two cafes serving microwaved stuff and this one local place where all the mongolians ate (here, right at the north corner of the parking lot).

To say my expectations were low would be a gross understatement. The cafe barely had furniture, the staff had that thousand mile stare and didn't bat an eye w…