Gå til hovedinnhold

Uzbekistan og Hijab

En kjapp, liten bloggpost om noen tanker om Burka og kvinnefrigjøring jeg fikk i Uzbekistan

Uzbekistan

Uzbekistan blir ofte omtalt som et konservativt muslimsk land. Det er sant nok. Definitivt muslimsk og definitivt konservativt. Konservativt muslimsk er det derimot ikke. Både kvinner og menn kler seg som de vil her. Ofte i tradisjonelle, fargerike og i min høyst subjektive mening 'innmari kule' klær. Kvinner går på gata, jobber og oppfører seg akkurat som vanlige mennesker gjør i hele resten av verden. At dette var genuint forbausendes er egentlig den tristeste positive overraskelsen jeg har noensinne hatt.

Burka

Det forteller meg også noe annet dog. Det forteller meg at kritikk av burka/hijab/niqab og/eller kvinneundertrykkelse virkelig ikke er kritikk av Islam. Det er kritikk av burka/hijab/niqab og/eller kvinneundertrykkelse. Den islamske verden er stor og mangfoldig. mye større enn de aller fleste vil innrømme. Jeg skjønner selvfølgelig at religiøst dominante arabere ikke ønsker å spre dette synet, og er flink til å definere andre som 'ikke ekte muslimer', men det forandrer ikke realitetene. Den muslimske verden er et stort sted.

Dette forteller meg også at det er rom for å gå andre veier og at det er mulighet for at Islam utvikler seg i det som ifølge vestlig moralsyn vil være 'i positiv retning'. At det arabiske kvinnesynet har fått spre seg i den muslimske verden de siste årtiene vil jeg faktisk påstå er en av de større geopolitiske katastrofene i vår tid, for det har betydd betydelig verre liv for halvparten av befolkningen i altfor mange land.

Kvinneundertrykkelse

At jeg i forrige avsnitt trakk inn kvinneundertrykkelse direkte inn i Hijab-debatten uten å argumentere for det var med vilje. Den muslimske kleskoden er nemlig virkelig ikke problemet, fordi skaut og kjole som dekker knær/skuldre er virkelig ikke noe stort problem. Det er fullstendig mulig å finne både komfortable og kule klær med de begrensningene. Både i Tyrkia og Marokko ser jeg man jevnlig muslimske kvinner med fargerike og ålreite klær godt innenfor den muslimske kleskoden.

Forskjellige verdensdeler har forskjellige normer for hva som er akseptabelt påkledning uansett. Sør-Korea/Japan, hvor man aldri noensine viser bar hud på overkroppen, men miniskjørt som virkelig burde telle som undertøy er normen, er kanskje det klareste bruddet på vestlig syn på akseptabelt påkledning (selv om vi har flyttet oss mye nærmere deres syn siste årene med yoga-pants trenden). Å ha forskjellig syn på hva som er akseptabel påkledning enn oss er i seg selv helt greit.

Det som derimot er problemet i store deler av den muslimske verden er at kvinner forventes, av både menn og andre kvinner, å gå i svarte, ukomfortable klær lagd av teltliknende stoff designet for at de ikke skal synes som menensker. Legg ansiktslør til dette og man har forsvunnet som menneske i det offentlige rom. Dette er langt bortenfor den egentlige muslimske kleskoden.  Å tvinge noen til å forsvinne som menneske er rein og skjær åpen kvinneundertrykkelse.

Det er noe jeg kanskje kommer til å skrive mer om enn annen gang, men jo mer jeg reiser i den muslimske verden jo mer overbevist er jeg om at Europa virkelig, virkelig har gått seg vill i vår virkelighetsforståelse og interaksjon med Islam.

Disclaimer: Det er veldig mye negativ om Uzbekistan som jeg ikke trekker fram her, inkludert om kvinners rettigheter. Observasjonene jeg kommer med her er et veldig selektivt utsnitt av situasjonen der.

Populære innlegg fra denne bloggen

Israel og Palestina

Jeg har virkelig likt å komme tilbake til Israel og Palestina. Det er over 10 år siden jeg var her sist, og mye har forandret seg. Det som derimot ikke har forandret seg er hvor mye rart som skrives om Israel og Palestina hjemme. Dette er et blogginnlegg som handler litt om det. For ordens skyld, dette er ikke et innlegg som forsøker å gi et helhetlig og balansert bilde av konflikten.

Mange vil kanskje synes dette er et veldig pro-Israelsk innlegg. Det er det sannhet i, men det gjør det ikke mindre viktig. Uansett hvilken side man heier på i en konflikt, så er det viktig at det man mener stemmer sånn noenlunde overens med virkeligheten. At Europa syntes synd på jødene og ønsket å hjelpe dem uavhengig av konsekvensene er jo faktisk en del av grunnen til at denne konflikten ble såpass ille som den har blitt. Å gjøre samme feilen bare i motsatt retning kommer virkelig ikke til å gjøre midt-østen til et bedre sted for folk flest.
Det Israelske militæret I Hebron endte jeg opp med å bli tå…

Best places to hang out

Best spots to hang out for a while Mostly everywhere on earth has it charm, however some places are also just plain better than others. This is my short list of favourite spots to hang out on this here earth.


Hualien Hualien is a slightly ugly and earthquaky city on the wild east coast of Taiwan. It's close to the gorgeous Taroka Gorge, which is why most people is visit. I however ended up coming back 3 times and spent over 4 weeks there in total. That doesn't sound that much, but as a backpacker doing nothing it's an eternity. So, what does Hualien have to offer?

Well, Taiwan is famous for it's variety of tea and soft-drinks, with excellent stalls pretty much everywhere. In Hualien the native Taiwanese influence has resulted in a mix of chinese tea and native fruitdrinks that is just jaw-droppingly delicious. The wintermelon-tea in Hualien, and in Hualien only, is so delicious I can't think of any drink that is even comparable. Other than that, the city is managa…

Best food in the world

I little while ago I was accused of being a foodie. At first I thought that was a bit ridicilous, as I'll happily eat at McDonalds, gorge on sweet stuff by the galleons and couldn't care less about what the name of my cow was. However, the accusation does have some merits, as I certainly care more about food nowadays. To prove it, here's my list of recommended foods.

One word of warning though. The pictures are mostly illegally borrowed from the internet, and were the closest I could find to the meals I had.

10. Mongolian Meat Soup Without Meat  I had this soup in Zamiin-Hud, which is a dusty, grimy Mongolian bordertown next to China. It's a somewhat deserted town, with two cafes serving microwaved stuff and this one local place where all the mongolians ate (here, right at the north corner of the parking lot).

To say my expectations were low would be a gross understatement. The cafe barely had furniture, the staff had that thousand mile stare and didn't bat an eye w…