Gå til hovedinnhold

#MeToo

Som reisende møter jeg ganske mange mennesker. Når jeg kommer over begrepet 'voldtektskultur blant menn' så er det faktisk noe jeg selv kjenner til.

Altfor for mange ganger har jeg nemlig opplevd på hostel at mannfolk som jeg opplevde som ålreite har delt, etter at jentene har gått, historier som jeg som uten problemer vil kalle voldtektshistorier. Om de lovmessig kvalifiserer til voldtekt er alltid vanskelig å si, fordi det er som regel historier av typen 'she didn't want to give it up, so I got her properly drunk and gave it to her'. Altså, ei jente som sannsynligvis ikke ville og sannsynligvis var ute av stand til å motsette seg. Lovbrudd eller ikke,  bedriten oppførsel er det garantert. Det som forbauser meg, gang på gang, er at mannfolkene som deler disse historiene genuint forventer positiv feedback. Altså, ikke bare mener de at det de gjorde var ålreit, men de har også delt historiene før og fått god respons blant andre mannfolk. Som reisende nordmann er dette blant de største kulturkræsjene jeg opplever.

En ting er derimot sikkert. Jeg har aldri noensinne opplevd dette med nordmenn* eller nord-europeere. Jeg har venner som jeg er rimelig sikker på har hatt sex med jenter som var fulle nok til at de virkelig burde latt vær, jeg har venner som jeg synes har bedritne kvinneholdninger og jeg kjenner sannsynligvis minst en genuin voldtektsmann (ikke at jeg vet hvem det skulle være; vi ville uansett ikke vært venner lenger). Jeg sier ikke at vi nord-europeere er engler, men jeg har aldri noensinne sett noen som helst tegn til en generell 'bro'-kulturen hvor det er forventet at enhver mann støtter enhver annen mann her. Det skarpe skillet mellom hva som deles når det er eller ikke er kvinner tilstede finnes kort og godt ikke her. Ja, det finnes vennegjenger og mindre miljø her med bedritne holdninger, men møter jeg en nord-europeer, øst-asiat eller kanadier kan jeg rimelig trygt anta at han er mot absolutt all voldtekt. Det gjelder overhodet ikke for andre land.

Drittsekker

Så hva med alle kvinnene som deler historier, tror jeg ikke på dem? Vel, noen av historiene er definitivt av typen 'mann jeg ikke syntes var attraktiv nok prøvde seg på meg' og burde ikke vært delt. Det er uansett nok av historier som er stygge nok til at det uten tvil er et problem. Det er bare det at jeg er rimelig sikker på at vi har ett drittsekk-problem, og ikke et manne-problem, i Norge. Nordmenn som forgriper seg på kvinner bryter definitivt norske normer.

Jeg er dermed 100% overbevist om at spørsmålet vi i Norge trenger svar på er "hvorfor slipper drittsekker unna med bedriten oppførsel", heller enn 'hvordan kan finne forandre menns holdninger til kvinner".

Personlig tror jeg at svarene finnes i maktstrukturer, generelle uvilje til konfrontasjoner og også svakere fagforeninger (nå går man heller til HR om man har et problem og de er del av bedriftsstrukturen). Det får muligens bli et annet innlegg en annen gang.


* etniske nordmenn

Populære innlegg fra denne bloggen

Israel og Palestina

Jeg har virkelig likt å komme tilbake til Israel og Palestina. Det er over 10 år siden jeg var her sist, og mye har forandret seg. Det som derimot ikke har forandret seg er hvor mye rart som skrives om Israel og Palestina hjemme. Dette er et blogginnlegg som handler litt om det. For ordens skyld, dette er ikke et innlegg som forsøker å gi et helhetlig og balansert bilde av konflikten.

Mange vil kanskje synes dette er et veldig pro-Israelsk innlegg. Det er det sannhet i, men det gjør det ikke mindre viktig. Uansett hvilken side man heier på i en konflikt, så er det viktig at det man mener stemmer sånn noenlunde overens med virkeligheten. At Europa syntes synd på jødene og ønsket å hjelpe dem uavhengig av konsekvensene er jo faktisk en del av grunnen til at denne konflikten ble såpass ille som den har blitt. Å gjøre samme feilen bare i motsatt retning kommer virkelig ikke til å gjøre midt-østen til et bedre sted for folk flest.
Det Israelske militæret I Hebron endte jeg opp med å bli tå…

Best places to hang out

Best spots to hang out for a while Mostly everywhere on earth has it charm, however some places are also just plain better than others. This is my short list of favourite spots to hang out on this here earth.


Hualien Hualien is a slightly ugly and earthquaky city on the wild east coast of Taiwan. It's close to the gorgeous Taroka Gorge, which is why most people is visit. I however ended up coming back 3 times and spent over 4 weeks there in total. That doesn't sound that much, but as a backpacker doing nothing it's an eternity. So, what does Hualien have to offer?

Well, Taiwan is famous for it's variety of tea and soft-drinks, with excellent stalls pretty much everywhere. In Hualien the native Taiwanese influence has resulted in a mix of chinese tea and native fruitdrinks that is just jaw-droppingly delicious. The wintermelon-tea in Hualien, and in Hualien only, is so delicious I can't think of any drink that is even comparable. Other than that, the city is managa…

Best food in the world

I little while ago I was accused of being a foodie. At first I thought that was a bit ridicilous, as I'll happily eat at McDonalds, gorge on sweet stuff by the galleons and couldn't care less about what the name of my cow was. However, the accusation does have some merits, as I certainly care more about food nowadays. To prove it, here's my list of recommended foods.

One word of warning though. The pictures are mostly illegally borrowed from the internet, and were the closest I could find to the meals I had.

10. Mongolian Meat Soup Without Meat  I had this soup in Zamiin-Hud, which is a dusty, grimy Mongolian bordertown next to China. It's a somewhat deserted town, with two cafes serving microwaved stuff and this one local place where all the mongolians ate (here, right at the north corner of the parking lot).

To say my expectations were low would be a gross understatement. The cafe barely had furniture, the staff had that thousand mile stare and didn't bat an eye w…