Gå til hovedinnhold

Eva Thomassen

For de som ikke har fått det meg seg, Syria-aktivisten Eva Thomassen er blitt slettet fra facebook (se artikkel på steigan.no). Siden facebook har vært hovedmåten oss som er for å oppheve sanksjonene mot Syria har samlet oss, er dette faktisk veldig problematisk. Her skal jeg forsøke å skrive litt om hva som har skjedd.

'Opphev sanksjonene mot Syria' 

Gruppen vi har brukt for å organisere oss har vært 'Opphev sanksjonene mot Syria'. Det er og var en gruppe for menneskene som ønsker at sanksjonene mot Syria skal oppheves. Jeg var medlem av den for inntil en måned siden, da jeg ble lei av tøyset til Eva og et par andre. Gruppen har nemlig bestått av en sær blanding av individer fra veldig godt ute på venstre-siden og folk med egen erfaring og kunnskap om midt-østen. 

Grunnen til at jeg meldte meg ut av gruppen var en diskusjon om bruk av tortur i syriske fengsel. For min del er posisjonen min rimelig klar. Det er dokumentert og allmenn-kunnskap at alle landene i regionen bruker tortur eller tortur-lignende metoder, og jeg har absolutt ingen tro på at Syria er noe magisk unntak. Jeg har derimot heller ikke sett overbevisende vitnesbyrd om at Syria har brukt tortur i større grad under krigen enn for eksempel militærdiktaturet i Egypt har brukt mot the Muslim Brotherhood. Flere i gruppen, med Eva Thomassen i spissen, syntes det var helt uforståelig. Siden mediene våre har publisert veldig krisemaksimerende artikler om torturbruk i syriske fengsel, så mente de at det nøyaktig motsatte måtte vær sant. Dette er det jeg kaller standard ekstremist-logikk.

I det hele tatt, jeg har opplevd Eva Thomassen meninger om Syria rundt omkring like balanserte som pro-palestinske aktivisters meninger om Israel og Palestina. De slipper derimot jevnlig til i avisene eller NRK titulert som 'eksperter', noe Eva Thomassen ikke akkurat gjør.

Hva har hun gjort galt?

Vel, jeg har aldri på noe tidspunkt sett Eva Thomassen eller noen andre medlemmer av 'Opphev sanksjonene mot Syria' på noen som helst måte oppfordre til noe som ligner vold, terror eller noen form for lovbrudd. Dette inkluderer slettede kommentarerer på aktive tråder. Dette var en ytterst ufarlig gruppe.

Jeg er også medlemm av 'Fri Palestina, boikott Israel' og har sett mange regelrett hatske og grove kommentarerer mot Israel. Noen regelrette oppfordringer til vold og motstand også, selv administratorene er flinke til å slette dem etterhvert. Hadde jeg vært jødisk og lest den gruppa hadde jeg regelrett vurdert å flytte fra Norge øyeblikkelig (noe mange jøder også gjør). Om man skal slette, er det veldig mange på den gruppa som burde vært valgt før Eva Thomassen.

Det er dermed klart det ikke er trusler om vold eller voldsbruk som er problemet her, men heller politiske meninger.

Trenger vi ekstremister som henne?

Vel, høyre la for et par dager siden ut et angrep på Rødts klager på Syria-politikken her. For den uinvidde kan dette se ut som ett greit innlegg, men det er to viktige poeng som er såpass grovt misvisende at jeg vil kalle det regelrett løgn.

1. At det er folkerettslig uproblematisk å operere på Syrisk territorium fordi vi er invitert dit av Irak er en påstand som er ganske merkelig. Det finnes ingen tilfeller av at folkeretten har fungert på denne måten før. Jeg vet faktisk ikke om tilfeller at noen har vært frekke nok til å påstå at folkeretten fungerer på denne måten før engang.
2. Det er veldig liten tvil om at å kjempe mot Assad iallefall har vært et delmål for opprørene vi har trent. Området norske styrker var med å holde grenset faktisk ikke til IS i en lang periode (vi holdt Al-Tanf, det store grønne området sør på kartet her).

Så, ja. Jeg vil si det er veldig liten tvil om at vi trenger ekstreme aktivister av hennes type, fordi de store historiene vi blir fortalt her hjemme inneholder ganske åpenbare løgner. Uten mennesker som er villig til å bruke tid på dette øker politikerene våres spillerom til å føre politikk som er mot velgerenes verdier og interesser ganske dramatisk.

Så hva betyr dette?

Vel, samtidig som Eva Thomassen har blitt slettet har både Pål Steigan, aldrimer.no og Kjetil Rolness opplevd at postene deres dukker opp i færre og færre menneskers feed. Dette er virkelig ikke bra. Med ensrettingen av mediene og lukkingen av facebook som kanal tar vesten mange steg i en retning jeg virkelig ikke liker.

Kombiner dette med den helt merkelige revisjonismen som foregår med Russland tror jeg helt ærlig talt at vi nærmer oss 1984. Gapet mellom hvordan Georgia, Ukraina og Transnistria blir tolket i media nå og for to år siden er helt enormt, og det er uten at det har skjedd noe som helst i noen av situasjonene. Gapet mellom utenlandske aviser og Europeiske/Amerikanske aviser har også bare økt og økt.

Jeg vet ikke som kommer til å skje med vesten, men om ikke motstemmer klarer å snu utviklingen tviler jeg veldig sterkt på det kommer til å gå bra.

Populære innlegg fra denne bloggen

Israel og Palestina

Jeg har virkelig likt å komme tilbake til Israel og Palestina. Det er over 10 år siden jeg var her sist, og mye har forandret seg. Det som derimot ikke har forandret seg er hvor mye rart som skrives om Israel og Palestina hjemme. Dette er et blogginnlegg som handler litt om det. For ordens skyld, dette er ikke et innlegg som forsøker å gi et helhetlig og balansert bilde av konflikten.

Mange vil kanskje synes dette er et veldig pro-Israelsk innlegg. Det er det sannhet i, men det gjør det ikke mindre viktig. Uansett hvilken side man heier på i en konflikt, så er det viktig at det man mener stemmer sånn noenlunde overens med virkeligheten. At Europa syntes synd på jødene og ønsket å hjelpe dem uavhengig av konsekvensene er jo faktisk en del av grunnen til at denne konflikten ble såpass ille som den har blitt. Å gjøre samme feilen bare i motsatt retning kommer virkelig ikke til å gjøre midt-østen til et bedre sted for folk flest.
Det Israelske militæret I Hebron endte jeg opp med å bli tå…

Best places to hang out

Best spots to hang out for a while Mostly everywhere on earth has it charm, however some places are also just plain better than others. This is my short list of favourite spots to hang out on this here earth.


Hualien Hualien is a slightly ugly and earthquaky city on the wild east coast of Taiwan. It's close to the gorgeous Taroka Gorge, which is why most people is visit. I however ended up coming back 3 times and spent over 4 weeks there in total. That doesn't sound that much, but as a backpacker doing nothing it's an eternity. So, what does Hualien have to offer?

Well, Taiwan is famous for it's variety of tea and soft-drinks, with excellent stalls pretty much everywhere. In Hualien the native Taiwanese influence has resulted in a mix of chinese tea and native fruitdrinks that is just jaw-droppingly delicious. The wintermelon-tea in Hualien, and in Hualien only, is so delicious I can't think of any drink that is even comparable. Other than that, the city is managa…

Best food in the world

I little while ago I was accused of being a foodie. At first I thought that was a bit ridicilous, as I'll happily eat at McDonalds, gorge on sweet stuff by the galleons and couldn't care less about what the name of my cow was. However, the accusation does have some merits, as I certainly care more about food nowadays. To prove it, here's my list of recommended foods.

One word of warning though. The pictures are mostly illegally borrowed from the internet, and were the closest I could find to the meals I had.

10. Mongolian Meat Soup Without Meat  I had this soup in Zamiin-Hud, which is a dusty, grimy Mongolian bordertown next to China. It's a somewhat deserted town, with two cafes serving microwaved stuff and this one local place where all the mongolians ate (here, right at the north corner of the parking lot).

To say my expectations were low would be a gross understatement. The cafe barely had furniture, the staff had that thousand mile stare and didn't bat an eye w…